240 meter matglädje

Idag börjar International Street Market i Umeå, den första dagen av fem. Mat, delikatesser och nya upplevelser utlovas.

Umeå får i veckan husera plats för marknadsstånd åt International Street Market som arrangeras av Geraud Markets Scandinavia. Marknaden kan besökas i Sverige under hösten och besöker idag Umeå. Den 13 – 17 september står marknadsstånd och foodtrucks på Kungsgatan för att servera besökare en mängd kulinariska upplevelser och härliga fynd.

Internationellt utbud
Det finns något för alla då utbudet sträcker sig från brittisk fudge, tyska korvar och spansk tapas till franska våfflor, holländsk ost och italienska bakverk.
Även smycken och hattar finns till försäljning för den intresserade. Det är dock maten som är i fokus och anledningen till att många hittar till Kungsgatan denna vecka då matdoften från det nylagade lockar till sig många nyfikna människor.

En av utställarna, Paulina Chtopaś från Polen erbjuder exempelvis Bigos som ofta nämns vara Polens nationalrätt. Bigos är en kålgryta med huvudsakligen fläskkorv och surkål i en tomatsås.
Hon är i Umeå för andra gången och ser till att närvara på varje tillfälle till International street market. Paulina märker snabbt av att folk är nyfikna när de ser polsk mat som inte är så vanlig i alla städer, däri ligger även matglädjen då andra uppskattar hennes hantverk.

Allt är dock inte frid och fröjd. Arrangörerna är missnöjda med placeringen de blivit tilldelad. Läs mer om det här.

Marknadsturnén började redan i april och fortsätter fram till 29 oktober då sista staden blir Kalmar. Konceptet med International street market är att samla mat från hela världen, Umeås marknad stoltserar för dagen med 13 nationaliteter på 240 meter i 34 marknadsstånd. Marknaden organiseras vartannat år och turnerar även i Storbritannien och Tyskland.

Markus Välimaa