Hans Lindberg (S)
Foto: Fredrik Larsson
Hans Lindberg (S)

Igår blev det klart att Umeå kommun inte tänker teckna någon överenskommelse med Migrationsverket och Malmö stad om att bli ankomstkommun. I ett pressmeddelande antydde kommunalstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) att det krävdes en bredare lösning.

– Alla måste dela på ansvaret, säger Hans Lindberg till Aspiranten idag.

 

Efter den hårda flyktingströmmen som nått Sverige har Malmö stad och Migrationsverket tillsammans gått ut och vädjat om stöd från sex olika svenska städer, däribland Umeå. Kommunstyrelsen i Umeå meddelade dock via ett pressmeddelande igår att man inte kommer skriva under avtalet och ordförande Hans Lindberg (S) menar att alla måste dela på ansvaret i frågan.

-Vi tycker att det är fel att bara fem kommuner fick förfrågan att hjälpa till med problemet. Hela Sverige måste ta ansvar, säger Lindberg till Aspiranten.

 

Röda Korset i Umeå driver projektet “På flykt Umeå” för att stödja människor i behov av skydd. Enligt Anna-Marja Hagner som är verksamhetschef på Röda Korset accepterar man kommunalstyrelsens beslut.

-Vi måste helt enkelt anpassa oss efter det här beslutet, vi får avvakta och se hur vi ska arbeta vidare med projektet, säger Hagner till Aspiranten.

Text: William Vanberg & Markus Välimaa

Redaktionen