95 platser tomma på polishögskolan

130 personer antogs till polishögskolan i Umeå i vår, det är fler än tidigare år. Trots det står 95 platser tomma inför vårens start, medan Stockholm och Växjö har lyckats fylla sin kvot.

Efter att begåvningskravet i somras sänktes, så utökades antalet platser vid polishögskolan i Umeå från 75 till 225. En ökning med 200 procent, då man såg ett behov av att anställa fler poliser. Polishögskolan i Umeå är den enda i landet som ger högskolepoäng efter studierna, och även om man har något unikt, lyckades man inte fylla alla platser. Enligt Lars-Erik Lauritz föreståndare för polisutbildningen i Umeå, beror det låga söktrycket på det geografiska läget.

– Skillnaden mellan Umeå och de övriga städerna är det regionala läget. De bor fler i södra delen av landet, och bor man vid Göteborgsområdet så har man närmare till Småland än hit, säger Lars-Erik Lauritz.

Hon valde stockholm före Umeå
Sanna Westerman från Skellefteå, har kommit in på Polishögskolan i Stockholm i år. Det är tredje gången hon söker och hon säger så här om varför det blir just Stockholm.

– Det finns flera olika faktorer som gjorde att jag valde Stockholm som mitt förstahandsval. För det första så gjorde jag min praktik i skolan på Polishögskolan i Stockholm och fastnade direkt för staden och upplägget på skolan. För det andra har jag alltid haft en dröm att bo i en stor stad och att kombinera det med mitt drömyrke kunde ju inte bli bättre, berättar Sanna.

Hon håller dock med om det som Lars-Erik Lauritz säger, och tror att många söker sig till en skola nära sin hemort av praktiska skäl. Samtidigt som hon upplever att många av de hon känner som sökt till Umeå, gör det av utbildningens goda rykte, samt att den ger högskolepoäng.

Universitetet vill hjälpa med marknadsföring
Lars-Erik Lauritz vill även understryka att ansvaret för antagningen till utbildningen inte ligger på Umeå Universitet utan att det är polisen som står för det.

– Vi har nu en annan situation och vi från universitetet ska se över om vi kan stötta polisen i deras arbete att marknadsföra utbildningen mer. Det finns redan ett inplanerat möte för att diskutera frågan, men hur åtgärderna kommer se ut, får vi återkomma till, säger Lars-Erik Lauritz.