Allt fler väljer högskoleutbildning

Fler och fler studerar på högskola eller universitet.
Pixabay
Fler och fler studerar på högskola eller universitet.

Umeå hamnar utanför topplistan för högutbildade kommuner, men bland unga kvinnor och män sticker man ut. Detta visar en färsk undersökning från Statistiska centralbyrån (SCB).

Det har blivit mycket vanligare att ha en hög utbildning i Sverige idag än vad det var för drygt 25 år sedan. Siffror från SCB visar att 27 procent av befolkningen läst vidare efter gymnasiet år 2016, till skillnad från 11 procent 1990.

Unga kvinnor är de som har högst utbildning, visar SCB:s siffror. 36 procent av kvinnorna i åldern 25-34 år har en högutbildning. Med hög utbildning menas eftergymnasiala studier som är tre år eller längre. Om man kollar på männen i samma ålder så ligger de på 23 procent. Noterbart är också att det är drygt 50 procent fler kvinnor än män registrerade på landets universitet och högskolor, enligt SCB.

Unga Umeå-kvinnor högutbildade

I Umeå kommun är 38 procent högutbildade. Det ligger i paritet med kommuner som Stockholm (40 procent), Sollentuna (39 procent) och Nacka (39 procent) och Umeå hamnar i och med det just utanför landets topp 10-lista över högutbildade kommuner. Toppar listan gör Danderyd kommun med 57 procent.

Unga kvinnor och män i Umeå sticker ut från rikssnittet. I Umeå är hela 47 procent av kvinnorna i åldern 25-34 år högutbildade. Det kan jämföras med rikssnittet som ligger på 36 procent. Även Umeå-männen i samma åldersgrupp ligger över genomsnittet med 37 procent högutbildade och där rikssnittet ligger på 23 procent.

Rasmus Kågström
Andreas Nyman