Är dans för alla?

Brogan Davison och Ármann Einarsson.
Hrefna Björg Gylfadóttir
Brogan Davison och Ármann Einarsson.

Allt började som en tanke och en dröm för Ármann Einarsson när han åkte till Danmark och såg en äldre man dansa på stan. Några år senare träffade han Brogen Davison och under en middag kom samtalet upp om att dansa inför publik även fast han aldrig hade dansat i hela sitt liv. Då skrattade alla – nu turnerar Einarsson och Davison runt med sin föreställning Dance for me. 

– Jag hade de här frågorna i mitt huvud när jag dansade, kan alla dansa? Jag kände att de som dansade alla levde upp till de kroppsideal som finns, berättar Davison.

Idén för föreställningen kom från bådas håll när Einarsson började drömma om att få dansa inför publik och Davison började tänka på frågor som om alla kunde dansa eller om det bara var för de med den rätta kroppen. Davison hade självt känt under hennes dansträning att hon inte hade den rätta kroppen och det fick henne att fundera.
– Det är det som är huvudsaken med föreställningen, är dans för verkligen för alla? säger Davison.

På scenen måste de båda kliva ut från det som känns bekvämt och våga visa upp sig inför en publik, och även fast både Einarsson och Davison stått på scen förut berättar Davison hur hon ändå blir nervös och känner sig sårbar av att stå på scen och göra den här showen. Men hon tycker att det är viktigt att kunna känna sig sårbar och att inte känna sig stark, för det är något man växer upp att höra, att man ska vara stark. Hon tipsar även alla som känner sig nervösa inför att stå inför människor med att säga att det bara är något att gå igenom.
– Det blir enklare varje gång man gör det, anser Davison.

”Det är bara att göra det” 

Med föreställningen vill de båda att publiken ska ta med sig självförtroendet att våga uppträda eller försöka följa sina drömmar. Einarsson anser att det värsta som kan hända är att allt går dåligt men då har man åtminstone försökt och det är det viktigaste.
– Bara gör det, det är mycket enklare än att gå och ångra sig när man sedan blivit 80 och inte kan göra det, menar Einarsson.

I framtiden vill de fortsätta att åka omkring och uppträdda med föreställningen. Einarsson drömmer om att besöka Brasilien och Berlin. De vill även lyckas besöka 10 olika länder och de är nästan där, med Sverige har de nu besökt 8 länder.

Läs aspirantens recension av föreställningen Dance for me här

Lisa Karlsson 

Redaktionen