Ät upp! För nu börjar den hållbara Smakfestivalen

Anna Hållsten till höger har stora förväntningar på årets smakfestival
Umeå smakfestival
Anna Hållsten till höger har stora förväntningar på årets smakfestival

Skrapa tallrikarna och drick ur glasen. Inget får slängas när hållbarhet är i fokus för 2016 års Umeå smakfestival.

—Blir det rester över så kokar vi soppa på det, säger projektledaren Anna Hållsten

Smakfestivalen är inne på sitt tredje år, men i år är arrangemanget för första gången inte beläget på Rådhustorget. Istället är det skeppsbron som gäller, något som bortsett från den potentiella blåsten ses som positivt av projektledaren Anna Hållsten.

— Det är ett vackert område samtidigt som det är stora plana ytor vilket underlättar byggandet.

Boksläpp

När det gäller Annas förväntningar så hoppas hon att folk ska njuta, hon hoppas på fint väder men hon hoppas också att folk ska knyta kontakter. Och varför då inte försöka få ett par ord med cocktailboksförfattaren Emil Åreng vars boksläpp Hållsten ser som en höjdpunkt.

— Är det något jag inte skulle missa så är det Emil Årengs boksläpp, ja och så förstås så får man inte missa att äta och dricka gott.

Hållbarhet i fokus

Varje år har festivalen ett tema och årets tema Hållbarhet och närhet är mer aktuellt än någonsin.  Temat tar sig uttryck på många olika sätt under festivalen, bland annat så kommer Vatten och avloppsföretaget Vakin, tidigare känt som Umeva för första gången verkligen underlätta källsortering på en festival.

— Det kommer att finnas kärl för brännbart, plast och så vidare, säger Anna Hållsten stolt.

En annan sak som också kännetecknar årets tema är sättet som man hanterar rester. Det kommer att tillagas rätter och presenteras recept bestående av klassiska kylskåpsvärmare. Och blir det rester över i de olika demoställen så tas de också till vara.

—Det som blir över i demoställen kokar vi soppa på, säger Hållsten.

Fyra dagar med mat och dryck

Festivalen kommer att pågå 8-11 september och är du sugen att se Emil Årengs boksläpp så tar det plats på lördag klockan 14.