”Att lära sig ett nytt trick är den bästa känslan som finns”

Tjejer ska vara lika välkomna till skateboardrampen som killar. Det tycker föreningen You Skate Girl.
—Vi vill riva barriären mellan manligt och kvinnligt och vi vill att fler tjejer ska våga åka skateboard, för vi tycker det är väldigt roligt, säger Nanna Jacobsson.

Vintermörkret och tystnaden har lagt sig ute, men inne i Skateboardhallen på Ersboda råder full aktivitet. Ljudet från brädor som rullar på det slitna betonggolvet ekar mellan den stora lokalens graffitimålade väggar, och de svarta hjulmärkena på ramperna tyder på många ihärdiga träningstimmar. Här samlas tjejer varje onsdagskväll för att skejta och umgås med vänner som delar samma intresse. En av dem är 19-åriga Nanna Jacobsson.
—Det är kul att åka och utvecklas. Att lära sig ett nytt trick är typ den bästa känslan som finns, speciellt om det är något man jobbat med länge eller varit lite nervös för. Att övervinna den rädslan är en otroligt härlig känsla.

En livsstil

På väggen ovanför ingången står texten ”Skateboarding is the sound of living” skriven med feta svarta bokstäver, och för Nanna har intresset blivit just en livsstil och en del av hennes personlighet. Sedan hon för drygt tre år sedan deltog i ett läger som föreningen You Skate Girl anordnade har utmaningarna, kreativiteten och konsten funnits med även utanför skejthallen, såväl på fritiden som i skolan.
— I framtiden vill jag vara grafisk designer och illustratör, kanske starta eget och jobba mycket med konst. Då skulle jag gärna vilja ha med skejten på något sätt. I skejt finns jättemycket konst. Man tänker ut trick, är kreativ, fotar och filmar också finns konst på undersidan av brädan.

skate2

Ljudnivån i skejthallen stiger i takt med att allt fler ansluter sig. Två av dem är Nora Wallin 17, och Nina Winter 16. Nu har de skejtat med You Skate Girl i drygt två månader, sedan en kompis tipsade dem att prova.
—Jag tycker det är bra att det bara är tjejer. Jag tror fler vågar börja då, säger Nora.

De äldre tjejerna är också bra på att hjälpa till och förhållandet mellan de yngre och ledarna är mer en vänskap än en lärare och elev-relation, berättar de. Att fullborda ett trick efter många misslyckade försök är enligt dem det bästa med sporten.
—Utmaningarna tar aldrig slut, och det är roligt att utvecklas och bli ännu bättre, säger Nina innan de två vännerna tar fart mot rampen.

skate1

Satsning för jämställdhet

You Skate Girl grundades år 2004 av entreprenören Ida Östensson från Holmsund, som även är grundare av Fatta-rörelsen som kämpar mot sexuellt våld och företaget Make Equal, som jobbar för jämlikhet. När hon började skejta blev hon ofta ifrågasatt och fick ta emot många otrevliga kommentarer. Samtidigt uttryckte flera tjejer i hennes omgivning att de skulle vilja skejta, men att det kändes läskigt att vara i skejthallen med alla killar. Då startade Ida You Skate Girl, en satsning för att peppa tjejer att åka skateboard. Föreningen har sedan starten lockat många till både läger och träningar.
—Målet är att få fler tjejer på bräda och en jämställd skejtscen. En del i arbetet är att ha tider bara för tjejer, men vi har gjort en hel del event med både tjejer och killar, och haft killar i styrelsen. För vi kommer aldrig nå målet om inte killarna också är med i arbetet, säger hon.

En trygg ingång

Historiskt sett har i princip alla sporter varit avsedda för män, och idag framförallt actionsporter, vilket gör att tjejer väljer andra fritidsintressen eller börjar senare än de velat menar Nanna. You Skate Girl blir en trygg ingång till skejtvärlden, och en viktig del i att förändra normen, anser hon.
—.Här är alla likvärdiga, oavsett hur länge man har skejtat. Man behöver inga förkunskaper alls för att skejta med oss. Vi har en massa brädor, skydd och hjälmar som man kan låna.

Idag skejtar Nanna flera dagar i veckan utöver tjejtiden och har aldrig känt sig ovälkommen, men från början var hon lite nervös när hon åkte till hallen.
— Jag tänkte såhär ”stora killar” och kanske trodde att de skulle se ner på oss tjejer, fast de gör de inte. Alla är jättesnälla.

Skejt i samhället

Sedan You Skate Girls start har den ojämna könsfördelningen i sporten sakta men säkert minskat. Mellan år 2014 och 2016 steg andelen tjejmedlemmar i Skateboardförbundet från 10 procent till 18 procent. Sporten har också fått allt större plats i samhället, både i Sverige och i andra länder. På Malmös gymnasium Bryggeriet kan elever på det estetiska programmet välja mellan profilerna film, fri konst, serieteckning eller skateboard, och på Fryshusets gymnasium i Stockholm uppmuntras eleverna låta sina passioner – entreprenörskap, bild och form, dans, musik eller skejt, leda vägen till yrkeskarriären.

Klockan närmar sig fem och snart är det dags för de mindre tjejerna att inta rampen. Sedan allt fler yngre tjejer ställt sig på brädan har den andra halvan av tjejtiden i skejthallen tillskrivits dem. Bland det stigande antalet tjejer som skejtar är det också åldersgruppen sju till tio år som växer mest.
— De kör hej vilt och gör sin grej. Jag såg flera i Sparken i somras och det är jättekul att de känner att de kan vara där också. Jag tror inte att de tänker på normen, och det är ju så man vill att det ska vara. Att de inte ska ha några funderingar om att det skulle vara konstigt att de är där, säger Nanna.

 

 

Vendela Wikström