Banbrytande tentamen på Umeå universitets psykologutbildning

Här huserar psykologstudenterna på Umeå universitet.
Jonas Fagerström
Här huserar psykologstudenterna på Umeå universitet.

Psykologprogrammet vid Umeå universitet är banbrytande inom studiemetoder. Förra veckan blev institutionen nämligen först i hela Europa med att låta sina studenter examineras genom en verklighetssinnad kunskapsövning, vilket först rapporterades av Västerbottens-Kuriren.

–Det var en lyckad examination. Lärarna är nöjda med studenternas resultat. Det märktes att studenterna hade tagit sig an uppgiften på bästa sätt och kom dit pålästa, säger Per Höglund, projektansvarig på Psykologprogrammet vid Umeå universitet.

Per Höglund. Fotograf: Ulrika Bergsfors.
Per Höglund. Foto: Ulrika Bergsfors.

Det praktiska kunskapstestet har tidigare använts av andra medicinska fakulteter men hittills inte av psykologprogram, där en teoretisk tentamen är standard för slutprov.

–Det nya Psykologprogrammet riktar sig till att träna färdigheter, och det gör vi genom den här typen av praktisk examination. Vi har fått stöd av utbildningar i Australien, som varit ledande i detta moderna arbetssätt, menar Höglund.

Niklas Norberg går tredje året på Psykologprogrammet och var en av de som examinerades:

Det var oerhört roligt och lärorikt. Det är en möjlighet för oss att omsätta det vi läser om i praktiken. Man får också ett kvitto på vad man är bra på.

Om några veckor ska studenterna ut på praktik och möta sitt framtida yrke.

Niklas Norberg.
Niklas Norberg. Foto: Privat

–Det här liknande ett riktigt möte med en klient eftersom skådespelarna från Strömbäck folkhögskola var oerhört duktiga och trovärdiga, säger Norberg.

Trots att projektet var nystartat och kortvarigt, är Heidi Hansson, vicerektor på Umeå universitet, positivt inställd till ett fortsatt bruk av denna nya examinationsform:

– Vi har precis börjat med det här, men studenterna som har deltagit verkar nöjda, så ett fortsatt nyttjande av praktiska sluttest är absolut sannolikt.

Olov Modin, Jonas Fagerström

Redaktionen