Björklöven rustar för returmatch mot Oskarshamn

Målvakstränare Markus Westman-Ekman ser fram emot kvällens drabbning.
Erik Sedin
Målvakstränare Markus Westman-Ekman ser fram emot kvällens drabbning.

Björklöven välkomnar Oskarshamn IK till returmatch i A3 Arena i kväll klockan 19.00.  I fredags inleddes det hockeyallsvenska dubbelmötet lagen emellan med en 3-2 vinst i smålänningarnas favör, och nu hoppas ”Löven” revanschera sig.

Björklöven kliver in i kvällens drabbning mot Oskarshamn med fyra raka förluster i bagaget. De två senaste matcherna har laget dessutom åkt på baklängesmål bara sekunder efter att själva ha nätat. Detta är något som målvaktstränaren Markus Westman-Ekman vill undvika inför kvällens match.

— Förhoppningsvis kan vi ta lärdom av av förra veckans matcher och inte slappna av så mycket efter att vi själva har gjort mål, säger han.

Med fokus på försvarsspelet

För att stärka upp defensiven har Löven tagit hjälp av två nyförvärv; detta i form av den rutinerade finländske centern Filip Riska från Vasa Sport samt juniorbacken Filip Westerlund, som lånas in under en tvåveckorsperiod från Frölunda.

— Riska kommer in i laget med en ledarroll. Han är erfaren och sätter prestige i det defensiva spelet. Vi vet att han har väldigt mycket att ge. Westerlund är å andra sidan en offensiv back som även är skicklig i egen zon. Han fungerar bra tillsammans med Simon Backman, som får agera mentor i backparet, fortsätter Westman-Ekman.

Skärmavbild 2018-01-29 kl. 15.26.40
Nyförvärvet Filip Riska är avstängd inför kvällens drabbning. Foto: Erik Sedin

Riska instämmer, och betonar själv vikten av ett fungerande försvar:

— Vi sjabblade verkligen bort den senaste matchen. Vi har pratat mycket om att tänka på defensiven och det syns förhoppningsvis på isen i kväll.

Samtidigt är Westman-Ekman noga med att påpeka att Lövens akilleshäl inte ligger i det defensiva spelet.

— Vi har varit det bättre laget både mot Timrå och nu senast mot Oskarshamn. Det stora problemet ligger i vårt stundtals trubbiga anfallsspel. Vi skjuter alldeles för många skott i täck vilket ger motståndarna energi. Detta behöver vi hitta en lösning på, säger han.

Omtalad knätackling

Just Riska blev en av de stora snackisarna i fredagens möte. Han fick matchstraff efter en knätackling på en Oskarshamnspelare och är därför avstängd även denna match.

— Jag tycker inte att tacklingen var särskilt ful. Jag satte inte ut knäet eller något, det var en olycklig situation och min avsikt var aldrig att skada någon. Jag väntar fortfarande på disciplinnämndens dom men förhoppningsvis blir det ingen längre avstängning, säger Filip Riska.

Oskarshamnsmålvakten Wictor Ragnewall är av en annan åsikt:

— Riska är värd en avstängning, det var en ful tackling. Vår kille blev ju skadad så det känns inte mer än rätt att även Riska får sitta på läktaren ett tag framöver. Om vi bara följer vår gameplan i kväll så vinner vi. Vi har alltid haft lätt för att göra mål mot just Björklöven, avslutar han.

Wilhelm Sandelin Anton, Erik Sedin

Redaktionen