Blandade reaktioner när 250 jobb försvinner från Umeå

250 jobb försvinner från Umeå. Det står klart sedan Transcom väljer att flytta sin verksamhet till Eskilstuna. 
– Vi sparar mest pengar på att lägga ned enheten i Umeå, säger Henrik Olsson, landschef för Transcom till Affärsliv24.

Transcom har sedan 2013 ansvarat för kundservicen åt telfoniföretaget Telenor och enheten i Umeå har varit en av totalt sex enheter i Sverige. Nu ska dessa enheter minskas till fem och då är det den i Umeå som kommer att läggas ned. Detta ska enligt landschefen Henrik Olsson vara av besparingsskäl. Han vill dock inte gå in på några närmare detaljer.
– Vi sparar mest pengar på det här sättet, säger Henrik Olsson till Affärsliv24

”Jag ser det här som en chans”

Totalt är det 250 anställda som berörs vid Umeåkontoret. De anställda kommer att varslas, men kommer att erbjudas anställning på det kontor verksamheten kommer att flyttas till i Eskilstuna. Någonting som alla anställda inte tycker är en sådan dålig idé.
– Jag ser det här som en chans att göra något nytt och dessutom få ett stadigt arbete. Jag kommer att överväga det, säger Filip Arnqvist till Affärsliv24

En annan av de anställda är Sebastian Nyström. Han såg inte lika positivt på nyheten och inte heller som en överraskning:
– Det är klart det är trist. Men det är bara ett jobb och det här kommer inte som någon överraskning
– Det har inte kommit in några nya utbildningsgrupper sedan i juli, såhär i efterhand förstår man ju varför, fortsätter han till Affärsliv24.

Oklart hur många som följer med

Henrik Olsson menar att det är en tung dag för samtliga medarbetare och att de är nedstämda men samlade. Han säger att det är för tidigt att uttala sig om hur många som kommer att följa med flytten, men hoppas att så många som möjligt ska göra det. Den 27 september ska företaget inleda förhandlingarna med facket och organisationsförändringen väntas träda i kraft 1 maj 2018.

Ser dock ljust ut

Jobbsituationen i Västerbotten ser dock ljus ut enligt Arbetsförmedlingen som menar att Västerbotten har en av Sveriges bästa arbetsmarknader för tillfället
– Vi har gott om jobb här och en av Sveriges lägsta del arbetslösa. Vi har hög sysselsättningsgrad bland inrikes födda, men tyvärr inte lika hög bland utrikes födda. Det har bland annat att göra med problem med betyg och liknande från hemlandet, säger Carola Larsson chef för Arbetsförmedlingen i Umeå.

Även jobb som är liknande de 250 jobb som nu har försvunnit från Umeå ska det finnas enligt Larsson:
– Det finns liknande jobb lite här och där, avslutar Larsson.

 

Olle Larsson