Bostadsbrist öppnar för bostadsrätt

För studerande i Umeå är en hyresrätt ingen rättighet och bostadsbristen innebär att studenterna får söka efter andra alternativ. —Det är uppenbart att fler och fler köper sina bostäder, säger Ronald Blomqvist från Svensk fastighetsförmedling. 

Tillströmningen av alla nya studenter som på hösten ska hitta någonstans att bo skapar varje år konkurrens på bostadsmarknaden. Köerna är långa och många vet inte var de ska kunna skapa sig en trygg vardag. Detta är något som gör att bostadsrätter blir ett hett alternativ.

Krävs ekonomiskt stöd

Att köpa sin bostad är dock inte något som passar eller ens kan betraktas som en möjlighet för alla.

— Man får räkna med att man behöver ett eget kapital på 15% av köpesumman vilket brukar ligga på strax över 200 000 kr, säger Ronald Blomqvist från Svensk fastighetsförmedling.

Det är något som Maggi Bergh från Mäklarhuset Umeå instämmer i.

— Det gäller att ha sina föräldrar i ryggen, dessutom behöver man en kalkyl som håller, att bara ha studentlån och bidrag räcker ej.

Positivt kring bostadsrätt 

Har man möjlighet att köpa sin bostad, så finns det enligt Henrik From från Skandiamäklarna positiva faktorer. Han menar att man ska se det som en investering.

— Man kommer tidigt in på marknaden, vilket är en klar fördel när man ska köpa bostad i framtiden. Månadskostnaden är inte heller så mycket högre än vad det kostar att hyra en lägenhet, fortsätter han.

Mer attraktivt att hyra

Trots detta, så tror ändå Ronald Blomqvist från Svensk Fastighetsförmedling, att studenter helst vill  hyra om den möjligheten dyker upp.

— Jag är av den uppfattningen att de studerande tycker att hyra är ett mer attraktivt alternativ.

Amanda sover på soffan, läs mer om hennes situation här.

Bostaden skärper reglerna, läs mer här.