Brinnande spis – en ökande trend

Det är såklart viktigt att släcka ljusen när vi lämnar hemmet. Men faktum är att hela 1250 bränder av de 5415 som räddningstjänsten ryckte ut till under år 2015 orsakades av glömda spisar. ”Bara” 147 bränder orsakades av levande ljus.

En Sifo-undersökning visar att de flesta svenskar har fel uppfattning om vad som är den största orsaken till bränder i hemmet. Aspiranten har pratat med Cecilia Uneram, brandingenjör på Brandskyddsföreningen, och frågat vad hon tror är orsaken till att glömda köksspisar är en ökande trend.

– Dels beror det nog på att vi är mer stressade idag, och att vi gör annat medan vi lagar mat. Det finns också teorier om att vi använder mer olja i matlagning nu än vad vi gjorde förr. Kött med mycket fett i och flott i pannor är också orsaker som ökar risken för antändning. Även papper och bunkar i närheten av spisen.

Enligt Cecilia Uneram är det människor i alla åldrar som drabbas av bränder som orsakats av köksspisar. Men varför det just är så många bränder som börjar med att spisen antänds är man inte riktigt säker på. Det är, enligt Uneram, ett ämne man skulle behöva forska mer i.

– Det vi egentligen skulle behöva är att man utvecklar riktigt smarta spisar som stänger av sig själva vid fara för brand. Det ska inte vara dödsstraff för att man glömmer stänga av spisen.

Ett ärende som det skrevs om för en tid sedan, handlade om en dam som fick betala 120 000 kr i skadestånd efter att lägenheten hon bodde i började brinna efter att hon glömt att stänga av spisen. Uneram menar på att hon tycker att det är fel att en sådan sak ska räknas som en brottslig handling.

– Det är ett felaktigt system vi har. Det finns inget förlåtande i systemet då det handlar om brandskydd kring spisar.

Shanelle Nordgren, Oscar Söderström och Olle Larsson