Burlesk + feminism = sant?

Feminism och sexualitet är centralt när Club Skin blandar burlesk med hiphop och dancehall. Men att utmana patriarkala strukturer genom den konstformen är svårt, menar Ann-Catrin Eriksson, universitetslektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.

En urban klubb av kvinnor, med kvinnor, för alla. Så beskriver sig Club Skin som på lördag har premiär på Droskan i Umeå. En av klubbens grundare är Linn Oscarsson, burleskdansare och feminist med artistnamnet Lady Riot. För henne handlar burlesk om självförtroende, kroppspositivism och frigöring av den kvinnliga sexualiteten. Just feminismen och den starka kvinnan framhävs i Club Skins varumärke, men även om intentionerna är goda finns det också nackdelar med denna typ av konstform, menar Ann-Catrin Eriksson.
–Jag tror det är svårt att utmana en patriarkal struktur den vägen. De könsroller som framträder är de traditionella och riskerar att befästa den gamla manliga blicken.

Finns positiva sidor
Linn Oskarsson arrangerar klubbar, undervisar, sjunger och dansar.  På sin hemsida uttrycker hon glädjen över att försörja sig på det hon älskar men skriver också att vägen dit innebär hårt arbete. Hennes företagsamhet gör henne till ett levande exempel på vad som idag definierar en självständig och stark kvinna. I burlesk är det också kvinnorna som själva aktivt agerar, vilket är en positiv sida av konstformen, menar Ann-Catrin Eriksson.
–Jag kan förstå lockelsen för den bekräftelse kvinnorna på scenen upplever. Den kan säkert göra att de känner sig sexiga och kraftfulla, vilket är tillfredsställande för den egna individen.

En blandning av olika genrer
Förutom Linn Oskarsson består Club Skins av hip hop- och dancehalldansarna Felicia Bergström Martinez och Johanna Hörnell. Tanken med den nya klubben är att blanda olika musikgenrer och dansformer på ett nytt sätt. Framöver är planen att åka runt och uppträda på olika platser i både norra och södra Sverige.

Vendela Wikström