Butiker går back efter etableringen på Avion

I början av september gick klädbutiken Carizma i Avion shoppingcentrum i konkurs. Men butiken är inte den enda med röda siffror i årsredovisningen visar en granskning som Aspiranten gjort av tre andra butiker.

Avion Shopping slog upp sina dörrar i mars 2016 och blev tidigare i år utsedda till Sveriges bästa och mest uppskattade shoppingcentrum, enligt branschtidningen Market. Nyligen försattes, en av gallerians butiker, Carizma i konkurs något som även kan drabba andra små privatägda butiker.

Butikerna Modigt AB, Xcellent Home and Fashion och Finas Hembageri är tre butiker i Avion shoppingcentrum som inte ingår i en kedja eller är ett franchiseföretag. Under de senaste åren har rörelseresultatet* varit negativt för samtliga. Samtidigt har soliditeten* och likviditeten* sjunkit hos butikerna förutom hos Xcellent som ökade sin likviditet, dock ligger den fortfarande på en mycket låg nivå.

Klädbutiken Modigt AB redovisade under 2016 ett rörelseresultat på minus 72 000 kronor. Anna Strandgren, ägare av butiken, menar att resultat berodde på svårigheten att bedöma hur stort lager de skulle ha.

– Det är jättesvårt att få alla siffror att vara top notch. Vi får vara jätteglada att vi ändå fick plus på året för det tar tid att hitta balansen. Då vi skulle beställa varor till Avion fick vi göra en schablon-gissning på hur mycket vi skulle sälja eftersom vi inte hade något att jämföra med, säger Strandgren.

Butiken Xcellent har även de minussiffror i årsredovisningen, men ägare Lena Herbertsson är ändå positiv och kommenterar den negativa resultatet så här:

– Det såg ännu värre ut när vi var inne i stan så det är ändå ett lyft sen vi flyttade hit. Jag tror att det är för att det är lättare att parkera här och det är gratis. Många ser det också som ett utflyktsmål.

Vad skulle du säga är anledningen till siffrorna ser ut som de gör?

– Hyrorna är desamma här som inne i stan, men personalkostnaderna blir dyrare i och med att gallerian har öppet till åtta. Om man jämför med de andra galleriorna söder ut, så är det oftast två år efter öppning som det börjar gå riktigt bra. Så det kommer bara bli bättre, säger Herbertsson.

Finas Hembageri som ligger bredvid Xcellent har under året dragit på sig skulder som nu blivit svåra att betala. För att slippa gå i konkurs har företaget begärt en företagsrekonstruktion.

Vi söker Finas Hembageri för en kommentar.

*Rörelseresultat: Ett vinstbegrepp som är oberoende av andra kostnader.
*Likviditet: visar företagets förmåga att betala sina korta skulder.
*Soliditet: Hur mycket av tillgångarna är finansierat med det egna kapitalet.

Jenny Kejerhag, Amanda Delgado