Den stora kaffekollen

Mitum har den billigaste kaffekoppen. Det ligger inne i MIT-huset.
Julius Bäckman
Mitum har den billigaste kaffekoppen. Det ligger inne i MIT-huset.

Livet som student kan vara tufft, men frukta inte. Kaffe kan hjälpa dig genom tillvaron.
Vilket kaffe är egentligen billigast på campus?

Aspiranten-redaktionen har undersökt kaffepriserna på campus, och kommit fram till vilket café som är bäst för dig som antingen dricker mycket kaffe, eller vill ha den mest prisvärda koppen. Av caféerna vi besökt på campus, så har vi kommit fram till att det finns två som sticker ut.

Mitum i MIT-huset drivs av kårföreningen NTK, och har den billigaste koppen om du har bråttom. För 13 kr får du 3 dl kaffe. Den mest prisvärda koppen att köpa om du bara ska ha en kopp. Du har inte möjlighet att köpa påtår, men om en föreläsning stundar så kan du lätt springa förbi här och köpa en billig kopp. Kaffesorten de använder är Zoegas Skånerost.

Universumcaféet Moccado är alternativet om du har mycket tid att spendera nära kaffemaskinen. För 17 kronor får du 3 dl kaffe, och påtår kostar 5 kr. Detta gäller i en timme, om du har kvittot kvar. De har även en mindre kopp för 10 kr med 2,1 dl i, påtår gäller även för den mindre koppen. Kaffesorten de använder är Löfbergs Mellanrost.

Moccado har den billigaste kaffekoppen, om du köper påtår. Det ligger en trappa upp i Universum - Foto: Julius Bäckman
Moccado har den billigaste kaffekoppen, om du köper påtår. Det ligger en trappa upp i Universum. – Foto: Julius Bäckman

Skillnaden mellan de två, är påtåren. Har du tid, så är Moccado mest prisvärt, men har du bråttom bör du besöka Mitum. Det är inte lika prisvärt att besöka Moccado för att köpa en kopp, då förlorar du 4 kr jämfört med Mitum.

Kaffeexperten Ingo Deters driver Gårdsrosteriet i Huskvarna. Han menar att kaffebönorna inte spelar så stor roll som man tror, utan endast bistår med ungefär 20% av smakupplevelsen. Det är främst hantverket, och maskinerna som avgör hur gott ett kaffe är. Alltså spelar sorten caféerna på campus använder, mindre roll. De två vinnarna i vår granskning använder två olika sorter, men det är inte så viktigt, enligt Deters.

Ingo Deters - Foto: Jönköpingsposten/Janne Wrangberth
Ingo Deters – Foto: Jönköpingsposten/Janne Wrangberth

 


Fakta: Kaffepriser på campus

Café Lindell, Café Tornet, Cafe Läraren, Café KBC och Café Förvaltningen
2,1 dl – 12 kr
5 kr för påtår inom 30 minuter
Mitum
2,1 dl – 10 kr
3 dl – 13 kr
Amigo
1,5 dl – 14 kr
Universum Moccado
2,1 dl – 10 kr
3 dl – 17 kr
5 kr för påtår inom 1 timme
Humanisthuset
2,1 dl – 12 kr
3 dl – 17 kr

 

 

 

 

 

 

Redaktionen