”Det är riktigt mysigt att luciatåga”

Idag var det luciafirande i Aula Nordica. Umeå studentkör fortsatte med sin gamla tradition och gav oss ännu ett fantastiskt luciatåg. Linnea Häreskog som studerar till civilingenjör fick i år äran att vara lucia.

– Jag var rädd att jag skulle få stearin i hela håret, säger Linnea Häreskog, som bara varit Lucia en gång tidigare när hon var barn.

Luciatåget pågick i en halvtimme och vi fick då höra klassiska luciasånger som Staffan stalledräng, men även lite modernare jullåtar som Jingle bells. Trots att kören bjöd upp till en ordentlig föreställning har de dock inte övat mycket inför lucia. Faktiskt bara tre gånger enligt Linnea.

– Vi har övat tre gånger, men vissa låtar har vi sjungit tidigare under julshowen, säger Linnea Häreskog.

Under eftermiddagen kommer studentkören sjunga på några fler ställen. Bland annat på köpcentret Avion och Tegs församling.

– Alla giggen som vi gör på eftermiddagen får vi in pengar för,  till vår körkassa, som vi kan göra roliga saker för som att åka på körresor, säger Linnea Häreskog.

Alla kan vara Lucia

Något som har varit väldigt viktigt för Umeå studentkör är att alla får vara precis dem de vill vara i luciatåget. Det här årets luciatåg bestod av stjärngossar, tomtar, tärnor och lucia. Alla fick ställa upp som lucia om de ville det, oavsett kön.

– Vi sa det innan, man får ju vara det man vill vara, det var några tjejer som först tänkte vara tomte, men så hittade de inga kläder. Vem som helst fick ju anmäla sig till lucia och vi lottade om vem som skulle bli det, säger Linnea Häreskog.

Linnea tycker det viktigaste är att skapa julstämning och ha det trevligt.

– Jag tycker det ska vara trevligt, och då spelar det inte så stor roll hur de som är med ser ut, säger Linnea.

 

Anton Comstedt och Benjamin Backlund