Diabetes – inget hinder för Lowisa

I tisdags fick Lowisa Nilsson, 16, Accu-Checks idrottsstipendie som delas ut till unga idrottare med diabetes. För aspiranten.se berättar Lowisa om hur det är att idrotta med diabetes och hur sjukdomen påverkar vardagen.

Norsjö Volleys talang Lowisa Nilsson har meriter från ungdomslandslag och har tagit två JSM-guld med Norsjö, trots att hon som åttaåring drabbades av typ 1-diabetes. Lowisa låter dock inte diabetesen ta över vardagslivet.
– Man kan inte göra så mycket annat än att göra diabetesen till en vardag. Det tar en hel del tid och energi men bara man ger det en chans och försöker göra det bästa av situationen brukar det bli bra, säger Lowisa.

Sjukdomen gör det tuffare

Med två JSM-guld, där det senaste bärgades hem i våras, och med spel i U17-landslaget är Lowisa en välmeriterad 16-åring. Trots framgångarna innebär diabetesen stora utmaningar.
– Det är väldigt svårt att idrotta med diabetes. Man måste lära sig att känna sin egen kropp och det kan ta ganska många år innan man vet hur ens egen kropp fungerar, säger Lowisa och fortsätter:
– Det är inte kul att kliva av träningar och vänta på att blodsockret ska bli bra igen. Om man får lågt blodsocker går det att ta en dextrosol för att få upp nivåerna igen.

Går hur bra som helst”

Lowisa har lärt sig att leva med diabetesen, en sjukdom som hon diagnostiserades med som åttaåring. Hon menar att man måste acceptera sjukdomen.
– Man kan inte göra så mycket annat än att göra diabetesen till en del av sin vardag. Det tar en hel del tid och energi men ger man det en chans så går det bra.

Diabetes är en jobbig sjukdom att ha leva med, speciellt som elitidrottare, men Lowisa menar att man aldrig ska ge upp bara för att man har diabetes.
– Det går hur bra som helst att idrotta ändå, det är bara att köra på, avslutar hon.

Rasmus Kågström och Tobias Stahl