Elektroduon återvänder hem

Gidge återvänder till Umeå för första gången på två år.
Vilma Larsson.
Gidge återvänder till Umeå för första gången på två år.

Bildmuseet kickar igång vårterminens Art Fridays med livemusik från den internationellt hyllade Umeåduon Gidge.
– De har stått på önskelistan länge, säger Helena Vejbrink, pressansvarig på Bildmuseet.

Fredagen den 26 januari slår Bildmuseet upp portarna till vårterminens Art Fridays. Förutom att erbjuda konst och barmingel, kommer museet att gästas av elektroduon Gidge.

© Bildmuseet. Helena Vejbrink är glad över den respons som Art Friday har fått.
© Bildmuseet. Helena Vejbrink är stolt över att kunna presentera Gidge.

– Det har länge stått på önskelistan att få en spelning med Gidge, men våra scheman under hösten gick inte ihop, säger Helena Vejbrink.

Rötter i Umeå

Gidge består av Jonatan Nilsson och Ludvig Stolterman som ursprungligen kommer från Umeå. Fredagens spelning blir dock bandets första på hemmaplan på två år.

Den hyllade duon har spelat för fullsatta lokaler utomlands och har även vunnit ett läsarpris som Best New Artist i ett e-magasin. De har bland annat producerat låten Norrland som har streamats över två miljoner gånger på Spotify.

–  Vi tycker det är extra roligt att Gidge har sina rötter i Umeå.  De gör elektronisk musik med inslag av akustiska ljud som är hämtade i skogen utanför staden. Att Gidge gör sin comeback på hemmaplan just på Bildmuseet är något vi är väldigt glada och stolta över, säger Vejbrink.

Internationellt format

I höstas introducerade Bildmuseet evenemanget Art Friday. Det inleddes som ett test för att se om man kunde öka intresset för museet.  Responsen har varit övergripande positiv.

– Vi hämtade inspiration utomlands, där vi såg att människor hänger på museer på fredagskvällarna, säger  Vejbrink.

© Mikael Lundgren. Bildmuseet gästas på fredag av Umeåduon Gidge.
© Mikael Lundgren. Inspirationen till Art Friday hämtades från utlandet.

Art Friday erbjuder konst i en avslappnad och social miljö. Varje fredag har olika upplägg med bland annat musik, teater och olika typer av quiz. I restaurangen serveras lättare mat och dryck, och det är alltid fri entré.

– Det har blivit precis som vi ville. Tack vare det lättsamma formatet har vi fått en bred publik, och människor som tidigare varit ointresserade av konst har tagit klivet över tröskeln. Vi vill att alla ska känna sig välkomna, säger Vejbrink.

Nellie Håkansson
Natalie Jansson

 

Redaktionen