En pigg hundraåring blickar framåt mot nya mål

Under torsdagen fyllde Folkbladet 100 år och det firades med pompa och ståt tillsammans med trogna prenumeranter i MVG-gallerian i centrala Umeå.
– Det är för våra läsare vi finns, säger chefredaktören Anna Benker.

Under den senaste tiden har 100-åringen rest runt i Västerbotten för att fira tillsammans med sina läsare. Ett firande där tidningen bjuder in läsarna till födelsedagsfika och idag var det utgivningsorten Umeås tur.

“Dubbla antal webbprenumeranter”

Folkbladet grundades med syfte att ena den då splittrade vänstern. Enligt medieforskaren Tomas Odén i jubileumsnumret av Folkbladet fanns ingen annan tidning som så tydligt försökte förena arbetarrörelsen efter den splittring som uppstått inom den. Splittringen resulterade i två grupper: en grupp med vanliga socialister och den andra gruppen med vänstersocialister inspirerade av Lenin. Det var under denna turbulenta tid som Folkbladet grundades.

Chefredaktör och ansvarig utgivare Anna Benker fanns på plats vid tidningens 100-årsfirande i MVG-gallerian. Enligt henne ser framtiden ljus ut för Folkbladet.

– Under det senaste året har vi dubblat webbprenumeranterna, säger Benker och fortsätter:

– Framtiden ligger i det digitala. Idag har vi fler nedladdade appar än vi har tidningsprenumeranter och så länge läsarna finns, finns vi. Det är för våra läsare vi finns.

“Allting har förändrats”

Hon menar att man i framtiden inte kommer kunna sitta och vänta på att lägga ut nyheterna. Enligt henne är direkt kommunikation med läsare och prenumeranter viktigt för att kunna behålla den trogna läsarkretsen. Trots de stora förändringarna tidningsbranschen har stått inför menar Benker att det finns en sak som inte har förändrat Folkbladet.

– Under dessa 100 år har egentligen allting förändrats utom en sak och det är det röda Folkbladshjärtat, säger hon.

Födelsedagsveckan kommer sedan att avslutas med en stor jubileumsfest på Hotell Lappland i Lycksele där även inbjudna läsare kommer att delta.

– Tillsammans med våra ägare och läsare kommer vi imorgon ha en stor fest. Över 80 läsare kommer att delta i festligheterna vilket såklart känns jättekul. Det känns bra att åka till Lycksele då Folkbladet är lite av en inlandstidning, avslutar Benker.

Olle Larsson, Rasmus Kågström