EU-parlamentarikern om folkomröstningen i Katalonien: ”De kallar sig aldrig spanjorer”

Trots protester röstar Katalonien om självständighet. Bodil Valero, EU-parlamentariker, säger att katalanernas strävan efter frigörelse från Spanien beror på att de inte känner sig som spanjorer.

– De kallar sig aldrig för spanjorer då de inte känner sig som det, säger Bodil Valero

Katalonien har sedan länge tillbaka varit i osämja med resterande delar av Spanien. Den 1 oktober går regionen till folkomröstning om en eventuell självständighet.

Bodil Valero berättar att katalanerna aldrig haft en särskilt god relation till Spanien och anledningen till att de vill bli självständiga kan många gånger missförstås.

– För spanjorerna är en stor del av oenigheten ekonomin, men det är inte anledningen till att katalanerna vill lämna. De vill ha sitt eget land.

Hon säger att det är mycket som ligger bakom Kataloniens drivkraft.

– De gillar inte monarki utan är republikaner och känner inte att de tillhör samma land. De kallar sig aldrig för spanjorer då de inte känner sig som det, säger hon och fortsätter.

– De andra delarna av Spanien förstår inte alls att Katalonien vill bli självständigt och det sprids rykten om katalanerna.

Om folkomröstningen skulle gå igenom måste i sådana fall Katalonien ansöka om nytt medlemskap i EU, något som katalanerna verkligen vill tillhöra.

– Katalonien kommer automatiskt inte tillhöra EU, utan kommer behöva söka medlemskap på nytt, bekräftar Bodil.

Hur ser EU på situationen?

– EU håller låg profil. De anser att de är en spansk intern angelägenhet som de inte vill lägga sig i. Däremot har de säkert åsikter bakom kulisserna om att de båda parterna ska komma överens.

Tycker du att Katalonien ska bli självständigt?

– Jag tycker att det är jättesvårt att ta ställning i den här frågan. Men jag tycker att de ska få rösta. Blir de självständiga så är det bra, och blir de inte det så är det så. Jag accepterar resultatet hur det än blir. Man vill faktiskt bestämma själv, säger Bodil Valero.

 

Amanda Delgado Johansson, Shanelle Nordgren