Explosion gör att studenterna får vänta

Rymdraketen Falcon 9 exploderade vid en provskjutning i Florida. Nu påverkas Umeåstudenterna som ingår i Umeå Lunar Venture, ett projekt där studenterna har byggt ett mätinstrument som ska mäta månens elektriska fält. Planen för uppskjutningen var november 2017, men kommer nu att bli senarelagd till 2018.

Umeå Lunar Venture jobbar för ett tyskt team som heter Part-Time Scientists. De har i sin tur köpt en plats på rymdraketen Falcon 9 Spacex. Vid en provskjutning av en Israelisk satellit, i Florida, exploderade den obemannade raketen. Nu är alla uppskjutningar stoppade tills man har utrett vad som gick fel vid uppskjutningen.

Studenterna får vänta

Umeåstudenten Kalle Sträng ingår i Umeå Lunar Venture, ett projekt mot näringslivet som ingår i kursplanen vid civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik.

– Man brukar räkna på att utredningen över vad som gick fel tar ungefär ett och ett halvt år. Efter det blir det en prioriteringslista och då blir det israelerna som är först på tur när de kommer igång igen. Preliminärt tror jag att det är någon gång i slutet av 2018 som vi kommer att kunna genomföra uppskjutningen, säger Kalle.

Tar examen till sommaren

Kalle, som gör sin sista termin nu och hoppas att få jobba mer med utveckling i framtiden.

– Jag vet inte riktigt vad jag vill göra, men utveckla är något jag vill, det tycker jag är kul. Jag är rätt trött på teori och hoppas att få jobba mer praktiskt, avslutar Kalle.

Andreas Nyman och Rasmus Kågström