Fattiga studenters förslag

Under julen äter och dricker vi hål i plånboken, vilket resulterar i en ekonomisk baksmälla under januari. Detta är något som är väl bekant för studenter på Umeå Universitet.

– Man får använda sig av miniräknaren, säger studenten Elias Henrysson.

Januari månad har klassiskt sett varit en period för sparande, julhandeln som slår rekord år efter år lämnar ett tomrum efter sig. Flera studenter som Aspiranten kommit i kontakt med vittnar om en månad med prioriteringar. Och då är det festandet som förknippas med studentlivet som får stryka på foten.

– Skolan går alltid först, säger Linn som också studerar på Umeå universitet.

Tipsen haglar

Studenterna kommer med många förslag för hur man ska kunna upprätthålla sin vardag. Göra egna matlådor, se till att ha en buffert, skriva upp sig på alla extrajobb man kan. Eller så får man i värsta fall ta  studentens Emils förslag.

– Man får skamset gå och be om hjälp från föräldrarna, men det är sista lösningen betonar han.

Ett annat tips väcker liv i en uråldrad manick, Elias Henrysson använder sig av miniräknaren.

– Det är enkelt att slå ut hur mycket man har att röra sig med per dag efter det att man betalat alla fasta kostnader.

Ironisk stämning

Trots vissa ekonomiska huvudbry, så är studenterna vid gott humör när frågan diskuteras. Det visar sig vid andra tips som framför allt Elias Henrysson, eller hårde Henry som han vill kalla sig, bidrar med.

– Jag brukar sätta in 500 kronor att spela för på någon bettingsajt, och vips så har jag vunnit den där sista 1000-lappen som behövs när hyran ska betalas.

De andra studenterna kiknar i skratt.

– Är du allvarlig? säger en av hans kamrater.

Det är något som hårde Henry inte svarar på, mest för att det inte behövs.

Max Lundberg