Fem huvudakter nu klara till gratisfestivalen Umeå Live

Bandet Panetoz uppträder under Umeå Live 2017
Foto: Visit Umeå
Bandet Panetoz uppträder under Umeå Live 2017

Idolvinnare och självaste Norrlandsoperan klämmer in sig bland huvudakterna till Umeå Live i sommar. På fyra olika datum mellan juni och augusti erbjuds det ett brett spektrum av genrer när gratisfestivalens fem huvudakter nu presenterats.

Umeå Live utspelar sig denna sommar vid Skeppsbron, Rådhustorget och även Rådhusparken i centrala Umeå. Likt de tidigare tre åren som festivalen har på nacken är den helt gratis och öppen för alla åldrar.  På fyra utspridda datum kan man alltså ta del av de fem huvudakterna Wiktoria, Chris Kläfford, Rolandz, The Boppers och Norrlandsoperans symfoniorkester.

Gratisfestivalen består av ett eftermiddagsprogram som utspelar sig på Rådhustorget, och ett senare kvällsprogram nere vid vattnet bakom Väven, även kallat Kajen eller Skeppsbron.

– Det kommer även att tillkomma två till tre ytterligare artister för varje datum under kvällskonserterna, berättar Gabriella Hed Vall som är evenemangsansvarig för Umeå Live.

Studenter mer än välkomna

Även om sommaren dränerar Umeå från många studenter så hoppas Hed Vall på att många  studenter dyker upp. Speciellt eftersom samarbetet med Sveriges Radio gjort det möjligt att få dit Norrlandsoperan.

– Norrlandsoperan med symfoniorkester kommer att spela i Rådhusparken i kvällssolen. Det känns kul att kunna erbjuda en sådan konsert gratis för de som annars inte skulle köpa en biljett till operan. Sen tror jag alla studenter kan uppskatta folkliv och centralt parkhäng på filtar i augustisolen.

Tidigare år har man räknat till att  cirka 4000 besökare tittat förbi de olika konserterna. Om vädergudarna känner sig på festivalhumör bör lika många besökare dyka upp även i år, enligt Hed Vall.

Fastställda datum för huvudakterna:

Fredag 29/6: The Boppers
Torsdag 5/7: Rolandz
Onsdag 25/7: Chris Kläfford & Wiktoria 
Torsdag 9/8: Norrlandsoperans symfoniorkester

Erik Sedin

Redaktionen