Fika efter en forskare slår besöksrekord

Lena Gunhaga är en av de forskare som föreläst under "Fika efter en forskare".
Hans Karlsson
Lena Gunhaga är en av de forskare som föreläst under "Fika efter en forskare".

I lördags drog vårens första Fika efter en forskare igång på Väven och slog besöksrekord med 600 besökare under hela eftermiddagen. Evenemanget är en populärvetenskaplig seminarieserie, arrangerad av medicinska fakulteten, där forskare får prata om sin forskning med allmänheten.

– Vi slog alla rekord i helgen, vi fick be folk att komma tillbaka till den senare föreläsningen för att det var fullt, säger Mari Norgren, ordförande för informationskommittén och professor vid institutionen för klinisk mikrobiologi.

Den populära föreläsningsserien bjuder in upp till tre forskare vid varje tillfälle. De får möjlighet att prata om sin forskning och svara på frågor från allmänheten. Upplägget är att forskarna får begränsad tid på sig att förmedla sin forskning och att det sedan går över i ett samtal mellan forskare, publik och arrangörer.

– Det är roligt att jobba med arrangemanget och det är inte svårt att få forskare att ställa upp, det är en viktig del av vårt mål att föra ut forskningen som bedrivs här på universitetet, fortsätter Norgren.

Fika, medicin och populärvetenskap

Fika efter en forskare startade våren 2016 och arrangeras en lördag i månaden under höst- och vårterminerna. Föreläsningarna sänds live på nätet och Norgren försöker få ut sändningen även till närliggande regioner.

– Det är jätteroligt att det är så populärt och att vi kan skapa förutsättningar för nya forskare att föra ut sin forskning, möta allmänheten och utvecklas, avslutar Norgren.

Föreläsningarna har haft mellan 100 och 200 besökare per gång och framförs två gånger under eventdagen. Det finns inget tema för föreläsningarna men forskarna kommer företrädesvis från medicinska fakulteten. Besökarna är främst pensionärer men många studenter har blivit intresserade och studentkåren hjälper till med arrangemanget. Att publiken bjuds på fika är ett stående inslag i Fika efter en forskare.

Elias Liljeström, Jenny Hortlund

Redaktionen