Fler flyttar ut efter hårdare krav

Terminsstart och många nya studenter står utan bostad. Ett av problemen har varit att många före detta studenter bor kvar i bostadsföreningarnas studentlägenheter. Detta minskar nu tack vare systematisk studieuppföljning bland de boende.

Många av de nya studenterna får sitt första boende i Umeå genom bostadsföreningar med kravet att de flyttar ut efter sin studietid. Bostadsföreningen Bostaden är den största aktören på hyresmarknaden för bostäder och lägenheter i Umeå. Nu ställer de krav på de boende för att förhindra problemet med att studenterna blir kvar efter avslutade studier. Maria Söderström, chef på kundcenter på Bostaden, förklarar:

Villkoren för de boende är att de ska läsa minst 15 poäng per termin för att få tillgång till studentbostäderna. Efter ett tre år långt avtal så gör vi en uppföljning för att se till att alla fortfarande uppfyller våra krav.

Fler tillgängliga bostäder efter skärpta krav

För tre år sedan införde Bostaden skärpta regler för deras studentbostäder som första året resulterade i att 220 fler bostäder blev lediga. Förutom de skärpta reglerna, utförs nu en årlig kontroll som går ut på att hitta olovliga hyresgäster.

Efter att detta blev känt fick vi fler lediga boenden. Jag tror att detta är en tydlig effekt av att allt fler av de boende blivit medvetna om att vi gör denna uppföljning, säger Söderström.

 Hittills i år har den utökade granskningen frigjort runt 30 till 40 lediga lägenheter.

Uppsägning efter avslutade studier

Åtgärder för personer som bor kvar trots avslutade studier har även höjts och får Bostaden ingen kommunikation med de boende om fortsatta studier så skickas en uppsägning ut.

Vi startar alltid en dialog med dem som vi märker har avslutat sina studier. Får vi inga svar så påminner vi dem med jämna mellanrum och slutligen leder det till uppsägning. Vi ger självklart de boende ett par månader på sig att hitta nytt boende, säger Maria Söderström avslutningsvis.

Litet utrymme minskar intresset

Även Balticgruppen har ett antal studentboenden och menar att de sätter krav på sina boende.

I studenternas avtal står det tydligt att de ska flytta ut efter att deras studier avslutats, säger Maja Dahlberg, ansvarig över bostadsuthyrning.

Maja Dahlberg menar att intresset inte borde vara så stort till att bo kvar.

 I och med att det finns så lite om utrymme i lägenheterna och att vi inte erbjuder någon form av förråd så tror jag inte att det är många som vill bo kvar här efter sina studier.