Flera studenter åker hem över sommaren för att säkra jobb

Konkurrensen för sommarjobb bland studenter som läser medie- och kommunikationsvetenskap i Umeå är hög. Många väljer därför att åka hem över sommaren för att jobba.
– Jag skulle gärna stanna kvar i Umeå om jag fick ett jobb, säger Ebba Welin.

Sommarlovet närmar sig och de flesta studenter är ute efter sommarjobb. Många väljer att åka till sina hemstäder över sommaren för att säkra att de får ett jobb.

– Jag åker hem till Mariefred om jag inte lyckas hitta ett sommarjobb här, säger Ebba Welin som läser första året medie- och kommunikationsvetenskap vid Umeå universitet.

Tidigare anställning kan öka chansen till sommarjobb

Victoria Bertilsson läser första året strategisk kommunikation och har nyligen fått veta att hon har fått sommarjobb i Umeå.

– Jag fick sommarjobb på arbetsplatsen där jag tidigare jobbat vid sidan av studierna, berättar hon.

Även Welin vet att hon möjligtvis kan få sommarjobb hemma i Mariefred på en tidigare arbetsplats. Däremot skulle hon gärna stanna kvar i Umeå över sommaren.

– Vardagen och kompisarna finns här, menar Welin.

Både Welin och Bertilsson upplever att chanserna för sommarjobb ökar betydligt om man har rätt kontakter eller en tidigare anställning.

– Det känns som att arbetsgivare ofta vill att man också ska vara tillgänglig innan och efter sommaren, vilket kan vara ett problem om man studerar på heltid, anser Bertilsson.

Utbildning och erfarenhet prioriteras

Biblioteksjobb är ett potentiellt sommarjobb för studenter. Gunilla Brinck är enhetschef på Umeå stadsbibliotek Väven Läs. Hon förklarar att de som läser en lämplig utbildning för biblioteksjobb eller har arbetserfarenhet prioriteras då det kommer till kortare vikariat som sommarjobb.

– De går naturligtvis före, säger Brinck.

Vid längre vikariat är det alltid önskvärt med någon som är utbildad.

Ina Degerlund

Redaktionen