Flygstolsgrannen började tafsa när hon sov: “Hans hand letade sig upp på mitt lår”

"Eva" tycker att ämnet kampanjen stödjer är viktigt och bör uppmärksammas.
Pixabay
"Eva" tycker att ämnet kampanjen stödjer är viktigt och bör uppmärksammas.

– Jag kunde inte haft en sämre start på min resa än vad jag hade, berättar en tjej som vill vara anonym.
#Metoo-kampanjen har fått stor spridning efter uppmaningen av skådespelerskan Alyssa Milano att de som blivit utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp bör dela hashtagen. Nu talar kvinnor ut om sina berättelser.

En person som varit med om sexuella trakasserier och delat hashtaggen är en 21-årig tjej från en norrländsk stad. Tjejen i fråga vill vara anonym, men vi kan kalla henne Eva.

– Jag valde att dela #metoo för att jag känner att det är ett viktigt ämne som bör uppmärksammas mer än det gör. Jag har själv gått och stått ut med att killar tafsar på krogen eller slänger ur sig onödiga kommentarer. Att lärare sett mellan fingrarna när killar i klassen tagit en på rumpan och kommenterat det framför hela klassen och lärare, berättar Eva.

Hon säger att om man fått höra att ”pojkar bara är pojkar” och är uppväxt med det så tror man till slut att ett sådant beteende är okej.

– Men det är det inte. Nu räcker det. När jag först såg hashtaggen tänkte jag att det var en fantastisk idé, och när jag sedan såg att så många av mina vänner och bekanta delade den kände jag att jag också vågade göra det.

Blev hårdhänt och försökte hålla henne kvar

Den värsta händelsen Eva varit med om, hände nyligen. Hon skulle åka till Nya Zeeland ensam och skulle vara borta i tre månader. Hon var taggad, men nervös. På flyget mellan London och Hongkong fick hon platsen bredvid en man i 30-års åldern. Han började genast prata med henne och var väldigt trevlig. Hon svarade på hans frågor och tog sedan på sig öronproppar och sin filt för att visa att hon ville sova. Planet släcktes ner och de flesta la sig och somnade.

– När jag sovit en stund kände jag hur hans hand letade sig upp på mitt lår. Jag knuffade till honom och sa att han skulle lägga av. Han bad om ursäkt. Jag var äcklad och höll mig så långt ifrån honom som möjligt även om det är svårt i ett flygplan, säger Eva.

Hon somnade om efter ungefär en timme, men så fort hon somnat började han ta på henne igen. Den här gången var han mer hårdhänt och försökte hålla henne kvar. Hon slet sig från honom, slet till sig sina värdesaker och gick bort till flygvärdinnorna.

– Jag förklarade vad som hänt och var nära till gråt hela tiden. Jag var äcklad och rädd. Personalen var änglar som tog så bra hand om mig. De ordnade så att jag fick en ny plats och hämtade sakerna som blivit kvar på min gamla.

Flygvärdinnorna ville anmäla händelsen, men det ville inte Eva och det ångrar hon idag.

– Då ville jag bara glömma det och inte behöva vittna. Jag var ju på min livs resa även om jag inte kunde haft en sämre start än vad jag hade. Jag valde att inte anmäla även om det är något jag ångrar idag. Att veta att han inte fått ett straff och att han troligen kommer fortsätta med det här beteendet mot andra tjejer skrämmer mig.

Tycker det är viktigt att medmänniskor reagerar

Eva tror att alla tjejer någon gång blivit sexuellt trakasserade på ett eller annat sätt.

– Det kan vara att någon tagit på dem på ett olämpligt sätt. Min bästa kompis fick massa snoppbilder av gamla gubbar när hon var tio år, berättar hon.

Ämnet som kampanjen stödjer tycker Eva är viktig. Hon säger att hon vill känna sig trygg att sitta med vem som helst på ett flygplan, och att kunna springa på kvällarna utan att behöva oroa sig över att någon ska överfalla henne.   

– Det är viktigt att medmänniskor reagerar när något händer. Att barn uppfostras till att bete sig och att lärare inte ser sådana saker mellan fingrarna utan agerar. ”Pojkar är pojkar” ska inte vara en ursäkt.

– Jag tycker att det är tragiskt att det är så många som delat #metoo, men vi alla tillsammans är starka att göra en förändring. Våra barn ska inte behöva oroa sig för att killkompisarna ska ta dem på rumpan eller bli överfallna.

 

Shanelle Nordgren