FN:s säkerhetsråd skärper tonen mot Myanmar

– Etnisk rensning och en humanitär katastrof.
Så betecknar FN händelserna i Myanmar under det extrainsatta krismötet idag. Säkerhetsrådet skärper nu tonen mot landet enligt en artikel från P4 Västerbotten

På initiativ från Sverige och Storbritannien satte FN:s säkerhetsråd in ett möte idag angående krissituationen i Myanmar där knappt 400 000 rohingyer har flytt över till grannlandet Bangladesh under de senaste dagarna.

Rohingyer är den muslimska folkgrupp som på senare tid utsatts för övervåld i form av nerbrända byar, avrättningar och fördrivningar. Efter mötet uppmanar rådet att landet omedelbart ska sluta med våldet mot minoritetsgruppen.

I en tidigare artikel från aspiranten uttalade sig utrikesministern Margot Wallström i ett pressmeddelande om situationen och är orolig över de opropportionelrigt kraftiga våldsamheter som rohingyerna blivit utsatta för.

Tidigare har Kina och Ryssland varit sparsamma med kritiken, men efter att läget i landet förvärrats meddelar Sveriges FN ambassadör Olof Skoog att även de har ändrat sin syn på situationen.

– Sverige har uppmanat att undersökningskommissionerna, som det har beslutats om i Geneve, ska accepteras. Det gäller i första hand att ta reda på vad som händer och sedan också kunna hålla dem som har begått övergrepp till svars, säger Olof Skoog till TT.

Som läget ser ut nu har det inte talats om att återuppta några sanktioner mot landet.

Nicolina Eriksson