Föreläsare gästar universitetet för en temadag om #metoo

Se klippet för att se vad en student på campus tycker om eventet.

Måndag den 23e april öppnar Aula Nordica dörrarna för Nina Rung och Peter Svensson som ska föreläsa om #metoo och hur vi går vidare efter alla berättelser som kommit fram i ljuset med hjälp av denna hashtag. 

Emilia Modig på studentkåren NTK är en av värdarna för eventet ”Det börjar med mig #metoo – en eftermiddag med Nina Rung och Peter Svensson”. Nina Rung är kriminolog och genusvetare med mångårig erfarenhet av normarbete och prevention kopplat till våld och sexualiserat våld. Peter Svensson föreläser om normer, maskulinitet och machokultur. Nina Rung och Peter Svensson har tillsammans grundat föreningen Huskurage för att få fler att agera vid oro för hot, våld eller övergrepp i hemmet.

– Idén för projektet startade av att det var en från kyrkan på campus som av en slump var nere på stan när musikhjälpen var här i Umeå berättar Modig.

Vinst på budgivning av aktion

Ett aktionserbjudande på musikhjälpen var en föreläsning med Nina Rung och Peter Svensson vilket de lade ett bud på och vann.  Senare bestämde de att ämnet för föreläsningen skulle vara  just #metoo på ett möte mellan studentkårerna (Umeå Medicinska Studentkår, Skogshögskolans studentkår, Umeå Studentkår, NTK) och studenthälsan som tillsammans arrangerat temadagen.

Under en dag kommer flera föreläsningar att hållas. Evenemanget är gratis och första föreläsningen är öppen för alla, även personer utanför studentområdet, resterande är främst för universitetet. Föreläsningarna kommer att bestå av vad #metoo har lärt oss, vilka förväntningarna är på män och hur vi skapar förändring, kopplingen mellan normer och sexualbrott och i slutet av dagen kommer de ha en frågestund till Nina Rung och Peter Svensson.

Viktigt för studenterna

Modig anser att det är viktigt att skapa en trygg miljö för studenterna och lyfta såna här frågor även efter stormen #metoo skapade. Det är angeläget att fortsätta uppmärksamma #metoo då det här är något vi behöver ta vidare och jobba på.

– Det är framförallt väsentligt för våran kår som ändå företräder ett yrke som är väldigt mansdominerat. Det är viktigt att fortsätta det här arbetet så att studenter känner sig trygga i om någonting händer att det kan berätta om det och att de känner sig hörda, menar Modig.

Anja Hofberg Berggren

Redaktionen