Föreläsning om studentlivet i Aleppo

Umeåstudenten berättar i sin föreläsning om hur studentlivet var i Aleppo innan kriget bröt ut.
Vyacheslav Argenberg
Umeåstudenten berättar i sin föreläsning om hur studentlivet var i Aleppo innan kriget bröt ut.

Ario Racho flyttade till Umeå från Syrien under hösten 2017 för att studera till arkitekt. Imorgon den 25:e april föreläser han om studenter i Syriens drömmar och bekymmer mitt i det krigsdrabbade landet.

– Vissa människor dödas under studietiden och vissa efter. Människor dödas hela tiden, berättar Racho.

Arkitektskolan träffad av missiler

15 januari 2013 startade examensperioden vid universitetet i Aleppo, staden som slitits i stycken under inbördeskriget. Samma dag som examensperioden drog igång inträffade en attack i staden. Arkitektskolan och ett närliggande studentboende träffades av två missiler. 82 personer dog i attacken och 160 stycken skadades, däribland barn, handledare och studenter.

I och med attacken saknade de drabbade el, vatten, värme, mediciner, mat och kommunikation med omvärlden. Trots omständigheterna lyckades arkitektstudenterna genomföra terminens tentor.

– Kontentan av morgondagens föreläsning är att det är möjligt för vissa människor att studera mitt i kriget men inte för alla. Det finns många svårigheter man ställs inför som inte alla klarar av att hantera, säger Racho.

Studentlivet i Aleppo

Racho berättar om skillnaderna mellan studentlivet i Aleppo jämfört med Umeå.

–  Innan kriget var studentlivet väldigt likt Sveriges. Det var en hel del aktiviteter och fester efter skolan, precis som i Sverige berättar Racho.

När jag frågar Racho om hur det överhuvudtaget är möjligt att studera i ett land som befinner sig i krig, svarar han att det enda han tänkte på var att klara av det och att överleva.

Föreläsningen kommer att äga rum imorgon den 25:e i Auditorium på Konstnärligt campus klockan 13:40 och alla som vill är välkomna att lyssna.

Elin Janeröd

Redaktionen