Föreställningen om att följa sina drömmar

Han har inte tagit en enda danslektion. Hon har dansat hela sitt liv. Tillsammans har de utvecklat en dansföreställning om att följa sina drömmar och om att vem som helst kan dansa.  I måndags den 23 april kunde Umeåbor äntligen se föreställningen Dance for me, som kommit enda från Island. 

Klockan är ett, salen är nästan fullsatt med bara några få tomma stolar. På scenen står Ármann Einarsson och Brogan Davison. Ármann ser lite nervös ut men viskar och skrattar med Brogan som är hans svärdotter och koreografen för föreställningen.

Lamporna släcks och en video börjar spelas. Året är 2013, några veckor innan deras första show. Àrmann berättar varför han velat göra det här. Att det varit en dröm i flera år. Videon slutar och Brogan kliver ut på mitten av scenen. En tystnad uppstår i salen.

”I have a dream” säger Brogan och därmed har föreställningen officiellt börjat. Brogan står mitt på scenen och berättar tydligt om drömmarna hon har, drömmen om att vara en bättre mamma, drömmen om att inte behöva vara orolig över sin kropp, drömmen om att hon inte ska behöva bli arg varje gång hon måste säga att hon är feminist. När hon står och berättar för publiken om sina drömmar kan man höra ett ljud som blir starkare och starkare. Det blir så starkt att det överröstar Brogan. Hon måste vända sig till mikrofonen som står i ett hörn av scenen. Musik sätts igång och ut på scen börjar Ármann dansa. Det är klumpigt och han blir snabbt andfådd men det hörs små fniss och skratt i publiken som får en att förstå att vad han än gör, så roar det publiken.

Under 60 minuter får publiken vara med om olika små dansnummer som lämnar mig med ett leende på läpparna. Det är roligt att se Ármann skutta omkring, utan musik, som en vild kanin. Det som ändå är intressant med föreställningen är hur verklig den känns. Ármann andas högt och svettas medan han dansar för att det är något han inte är van vid. Brogan berättar om hur hon kämpat med depression. Även fast föreställningen har ett stort element av komedi finns det något mörkt med den också.

Dance for me är en föreställning med många intressanta element och när man lämnar salen är det med glädje i kroppen. Har man chansen är det en föreställning som är värd att gå på.

Lisa Karlsson

Redaktionen