Formalia står bakom nedläggningen av Umeå Kulturhus

Kulturföreningen Umeå Kulturhus fortsätter sitt arbete, trots nedläggningen. Att de upphör som förening handlar snarare om formalia, berättar medlemmen Lennart Frostesjö.

Under söndagen meddelade kulturföreningen Umeå Kulturhus, som håller till vid de gamla lokstallarna, att de lägger ned. Föreningens hyreskontrakt går ut 2019 och frågorna har varit många om deras framtida planer. Lennart Frostesjö förklarar att de jobbar vidare, och att nedläggningen egentligen bara handlar om formalia.

– Vi lägger egentligen ned föreningen främst för att kunna avsluta vårt kontrakt med kommunen. Vi som står bakom den tidigare föreningen vill fortsätta med vårt arbete, men nu på nya platser.

Tidigare vandalism i lokalen har varit på Kulturhusets ansvar i och med deras hyreskontrakt. Nu när de inte längre är en förening så behöver de inte heller stå kvar på kontraktet, och letar därför efter nya platser att arbeta på.

– Vi vill fortsätta att jobba med kultur, på samma sätt som tidigare. Vi har fortsatta planer och redan imorgon ska vi träffas för att fortsätta planera vårt arbete i form av både evenemang och vilka lokaler vi nu får vistas i framöver, säger Frostesjö.

Jennifer Söderlund