Framtidens mat blir CRISPR-igare

Jansson framtida frestelse. Så kan vi kalla Umeå-professorns nya måltid, som är gjord genom tekniken CRISPR – en teknik som förändrar DNA. 

Aldrig tidigare har någon ätit CRISPR-framställd mat. Men i måndags blev Umeå historiskt när den första CRISPR-måltiden serverades. Tekniken CRISPR har däremot funnits länge, närmare bestämt sedan 50-talet.

— Det är ett sätt att ändra DNA-sekvensen. Ett DNA-mönster är ju uppbyggt på tusentals ”bokstäver”, och CRISPR innebär att man går in och plockar bort en bokstav. Men det gäller att veta vad man ska göra för att få ut rätt effekt, förklarar Stefan Jansson, professor i växters cell- och molekylärbiologi vid Umeå universitet, som också är mannen bakom den första måltiden.

CRISPR är sedan november förra året tillåtet i Sverige. Tidigare tilläts inte tekniken då den ansågs vara GMO (genetisk modifierad organism).  Efter många om och men, beslutade jordbruksverket att den skulle legaliseras.

— Det är inte tekniken som är svår. Det svåra den är den juridiska och politiska delen, säger Jansson som också var med och drev igenom lagstiftningen.

Han berättar också att ett argument för att tekniken skulle legaliseras var att processen kunde ske naturligt.

—  Bara för att vi gjorde den med flit så skulle det vara olagligt, vilket vi tyckte var lite märkligt. I många länder går det inte att ta sig genom regelverket, men vi har lyckats få jordbruksverket att acceptera CRISPR, säger Jansson.

Innan ”den historiska måltiden” har det enbart handlat om forskning. Men Stefan tror att det här kan vara det första steget till framtidens odling, som kommer att handla mycket om just CRISPR.

— Det vi gjort hittills är ju enbart i forskningssyfte. Inte för att få extra bra eller extra gott kol till exempel. Men i framtiden tror jag det kommer användas betydligt mer.  Det kommer att ge oss nyttigare och hälsosammare mat, säger Jansson.