Friskvårdsbidrag – men inte för alla

”GENOM! GENOM!” ekar i hallen när jag träder in och jag möts av ljudet av trummande tassar när hunden springer genom den runda tunneln. Det går ut på att föraren tillsammans med sin hund ska ta sig runt banan på kortast tid och minst antal fel.

Tunnel, däck, slalom, balansbom och gungbräda – är bara ett smakprov på några av de hinder som ingår i hundsporten agility. Agility visades upp 1978 i England för första gången och växte snabbt. Redan 1987 erkände Svenska Kennelklubben sporten som officiell hundsport. Idag anordnas kurser och tävlingar över hela Sverige, så sent som i oktober 2018 stod Sverige som värdsland för världsmästerskapen. I november 2016 erkände Skatteverket agility som en officiell sport, men trots erkännandet vägrar Skatteverket gå med på att det finns grunder nog för att sporten ska räknas till friskvårdsbidragsgivande.

Sandra Kreivi, 26, är en flitig utövare av agility tillsammans med sina två hundar Morris och Santos, som är av rasen Shetland Sheepdog. Sandra och Morris har tränat tillsammans i över tre år och tävlar idag på högsta nivån i agility. Hon ställer sig negativ till beslutet som trädde i kraft i januari 2018. Ett beslut som skatteverket tog där de bestämde att agility inte är grund nog för friskvårdsbidrag men andra sporter som golf, ridning, utförsåkning och segling klubbades igenom.

– Det är inte bara hunden som gör jobbet, vi människor springer också. Det innebär att det är löpning i korta intervaller, tänka på var du ska placera dig och berätta för hunden var vi ska här näst, säger Sandra när hon sätter sig ner bredvid mig medan hennes Santos kräver klappar, och fortsätter: Det är lite orättvist att ridning har fått gå igenom som friskvårdsbidrag. För gör man rätt i ridningen så är det hästen som jobbar hårdare än en själv. Fast jag har själv varit väldigt svettig efter vissa ridpass.

Sandra ler lite när hon berättar att hon själv är en gammal ryttare som i sin mening har sadlat om till en sport som framförallt är lite billigare. Hon säger också att det är fler som äger en hund än de som äger en häst.

– Jag tror att varför inte många äger en häst är för att det är väldigt dyrt i jämförelse med att äga en hund, säger Sandra.

I dagsläget så är det 918 371 hundar registrerade i Sverige enligt Jordbruksverket och ungefär 100 000 starter görs i agility varje år.

Pia Blank Thörnroos jobbar som skatteexpert på Skatteverket och menar att det är ohållbart för arbetsgivaren att skattefritt ersätta anställda för alla privata aktiviteter där den anställde är fysiskt aktiv.

– Att träna en hund att springa en hinderbana innebär givetvis en omfattande fysisk aktivitet för hundföraren. Agility är i första hand en hundsport, dvs avsikten är att träna hunden att utföra vissa angivna moment. Aktiviteten kräver även att deltagaren har tillgång till en hund. Det är Skatteverkets uppfattning att agility inte omfattas av reglerna om skattefrihet för enklare motion eller friskvård, säger Pia.

Pia hänvisar mig vidare till att läsa beslutet om skattefriheten för ridning. Där står det att det som ingår i ersättningen är ridlektioner på ridskola, voltige på ridskola, ridhusavgift eller anlita tränare för träning på egen häst.

– En stor skillnad som utgör är att alla har en möjlighet att rida på ridskola. Därför behöver du inte ha tillgång till en egen häst, på ridskolan hyr du helt enkelt hästen under en lektion.

Det är inte bara agility som valdes bort utan även fiske och körsång föll på nitlotten när Skatteverket tog sitt beslut.

Sandra suckar och ler lite samtidigt medan hon säger:

– De kommer nog inte förstå förrän de kanske prövar sporten själv. Men kanske en dag kommer vi också få vår sport som giltig för friskvårdsbidrag.

Vinterns antågande ställer till för problem och Sandra tvingas numer hyra lokal för att kunna träna.

– Skulle det någon gång möjligtvis gå igenom så skulle jag lägga friskvårdspengarna för hallhyra. Det är inte billigt, säger hon medan hon klappar om sina hundar och ropar på Morris som glatt skäller när han förstår att det är hans tur att få hoppa hindren.

Text och Foto: Jenny Hortlund

 

Redaktionen