Grönt ljus för vindkraftsprojekt

Politikerna i Sorsele gick emot folkomröstningen och röstade för att genomföra vindkraftparken i kommunen, trots att valdeltagandet var högt och nejsidan vann med 641 röster mot 578.
– Politiker kan gå emot en folkopinion om det är en rådgivande folkomröstning, säger Anders Lidström, professor i statsvetenskap på Umeå universitet.

Folkomröstningen som genomfördes i Sorsele var inte bindande, utan rådgivande. Tanken med en rådgivande omröstning är att den ska vara vägledande, men det är fortfarande politikerna som avgör utslaget i frågan.

– Det kan vara en risk som politiker är villiga att ta om det anser att beslutet i fråga kan främjar kommunen eller regionen, säger Anders Lidström

Nöjd över domen

Jonas Forsgren, som även låg bakom folkomröstningen, överklagade beslutet till Förvaltningsrätten, eftersom han ansåg att politikerna var jäviga. På onsdagen avslog Förvaltningsrätten Forsgrens överklagan, både vad gäller folkomröstningsbeslutet och fullmäktiges beslut att tillstyrka ansökan om miljökonsekvensbeskrivning gällande Sandselehöjderna, skriver Västerbottens Folkblad.

– Det känns bra. Vi har fått veta att vi från vårt håll har gjort rätt. Det är det viktigaste säger Kommunalrådet Kjell Öjeryd (V) till Västerbottens Folkblad.

Beslutet kan överklagas

Jonas Forsgren har nåtts av nyheten ställer sig mycket förvånad till domen.

– Jag har inte haft tid att läsa igenom domen och vet ännu inte motiveringen till beslutet, men det lutar mot en överklagan i dagsläget.

Andreas Nyman och Johannes Löfgren