Har du dålig fysik? Nej, skyll på fysiken istället

Är det verkligen alltid motvind när man cyklar och bör man cykla tillsammans?
Pixabay
Är det verkligen alltid motvind när man cyklar och bör man cykla tillsammans?

Jag vet att det inte bara kan vara jag som har stött på det här väderfenomenet som brukar gå under namnet vind. Denna vind som ständigt ställer till frisyrer och får papper att flyga runt i ett oerhört okontrollerat flygmönster ställer även till det för den vardagliga cyklisten. Men är det så att det alltid är motvind när man är ute och cyklar?

Har du någon gång känt dig otränad när svettpärlorna rinner nedför pannan efter den där jobbiga cykelturen uppför Svingen eller ned till universitetet? De flesta som någon gång har cyklat ner mot universitetet från Ålidhem eller uppför Svingen har förmodligen stött på fenomenet motvind.

Universitetslektorn vid Institutionen för fysik vid Umeå universitet, Patrik Norqvist, förklarade tidigare i vår i TV4:s Nyhetsmorgon om hur motvinden fungerar när man är ute och cyklar och att det finns en fysikalisk förklaring till detta. Enligt honom är den stora förklaringen till att det alltid känns som att det är motvind är att det faktiskt alltid är det. Han förklarar att det inte spelar någon större roll hur vindriktningen blåser för att det ska få en negativ effekt för cyklistens energi framåt. Det kan blåsa rakt framifrån eller från sidan utan att det är någon markant skillnad mellan de olika vindarna. För att det ska finnas en fördel av vinden så måste den blåsa nästan helt bakifrån. Så all blåst som inte blåser rakt bakifrån ger en negativ effekt och är sämre än vindstilla och då kan det kallas för motvind.

Det visar sig alltså att det nästan konstant är motvind då det bara egentligen finns en vindriktning som är gynnsam för cyklisten. Men det är inte så enkelt som det låter. Det finns vissa faktorer som gör en eventuell medvind mycket meningslös. En medvind som i de allra flesta fall skulle vara att föredra.  Fysikens lagar gör det ganska enkelt för oss att förstå. Cyklisten får helt enkelt inte cykla fortare än vad medvinden blåser för att den ska ge någon större effekt för farten hos cyklisten. Risken finns då att man cyklar ifrån vinden och inte har någon som helst hjälp av den.

Men trots att det kan låta negativt med alla vindar som inte är till någon fördel när man är ute och cyklar så finns det faktiskt vissa ljusglimtar i detta. Men då krävs det att man har en vän som är villig att ställa upp och cykla först. Det finns faktiskt ett sätt för dig att undvika motvinden så mycket som möjligt och det är samarbete. Enligt tidningen Aktiv träning kan man som cyklist spara så mycket som upp till cirka 30 procent energi om man ligger kloss bakom en annan cyklist.

Så sammanfattningsvis ska det sägas att det inte spelar någon större roll åt vilket håll du vänder näsan när du ska cykla för du kommer med stor sannolikhet ändå ha motvind. Så skaffa en kompis som cyklar före dig så du slipper så mycket luftmotstånd och vind som möjligt och lägg energin du sparar på något roligare än att frenetiskt cykla i motvind istället. För hur du än vrider och vänder på det så kommer du förmodligen alltid ha motvind när du är ute och glider på cykeln. Men se upp så du inte cyklar för nära och står på näsan och vill du ha medvind, ja då är det bara att vänta till vinden blåser åt rätt håll och cykla tillräckligt långsamt för att få lite hjälp från Moder Jord. Annars kan du med rätta skylla på motvinden när du kämpar dig uppför Svingen utan att ha dåligt samvete för svettpärlorna som rinner nedför pannan. För det är inte din fysik det är fel på, det är den andra fysiken som ställer till det.

Olle Larsson

Redaktionen