Härbärget för EU-migranter fortsättningsvis utan lokal

Det har under hösten förts diskussioner mellan kommunen och Svenska kyrkan att starta upp ett natthärbärge för EU-migranter. Trots diskussioner har man ännu inte kunnat lösa problemet med lokal.

Under tidigare år har Umeå kommun och Umeå pastorat haft ett samarbete för att hjälpa EU-migranter över vintern, ett samarbete som nu gemensamt avslutats. Ett vinterhärbärge har alltså funnits och hjälpt både barn och vuxna, ungefär ett 50-tal under vinter 2016.
– Det har varit ett jättebra samarbete, beskriver Ahmet Gümüscü, samordnare för utsatta EU-medborgare i Umeå.

Kommunens arbetsutskott undersöker nu möjligheter på ett nytt samarbete med Svenska kyrkan, med ett natthärbärge, som dock bara skulle vända sig till vuxna personer. Att härbärget nu endast är för vuxna och inte barn, beror på tidigare erfarenheter i Umeå och en rapport från Göteborgs räddningsmission att miljön inte var lämplig för barn.

Det var en månad sedan – och man befinner sig fortfarande på ruta ett. Ahmet Gümüscü säger att fokus ligger just nu på att hitta en lokal för härbärget.

– Det finns inga andra planer för tillfället mer än att hitta en lokal. 

Det som gör att både kommunen och Svenska kyrkan är på spaning efter lokaler är att de tidigare lokalerna på Backen såldes av Svenska kyrkan i somras.

– Vi har haft en dialog med Svenska kyrkan. Men vi har ingen lokal sedan de sålde sin förra. Så just nu planerar både vi och Svenska Kyrkan på att hitta en lämplig lokal för härbärge. Efter det kan vi börja med övrig planering, säger Gümüscü.

Det som kommer hända nu är att kommumen kommer utföra en undersökning för att sedan kunna hitta en lämplig lokal för härbärget. 

– Vi ska nu göra en undersökning. Finns det lokaler från vår sida ska vi erbjuda Svenska kyrkan de lokalerna, så får vi se om de accepterar den lokal vi kan tillhandahålla, berättar Gümüscü.

Anton Comstedt.