Högskoleprovet – ”De presterar bland de bättre i landet”

Skribenter i Västerbotten presterar bland de bättre i högskoleprovet.
Arkiv
Skribenter i Västerbotten presterar bland de bättre i högskoleprovet.

I lördags skrevs högskoleprovet runtom i Sverige, och Umeå är en av orterna där provet skrevs. Skribenterna i Umeå hör till de bättre i landet.

Sedan 2014 har antalet som skriver högskoleprovet i landet minskat. Nedgången verkar dock stanna av, i år var det endast några hundratal färre som skrev provet jämfört med i fjol.

– Totalt skrev 1382 personer provet i Umeå, berättar Jessica Binrell, antagningshandläggare vid Umeå universitet.

– I hela landet var 76 000 människor anmälda till lördagens högskoleprov. Dock faller alltid en del skribenter bort, så uppskattningsvis skrev cirka 65 000 – 70 000 personer provet, säger Per-Erik Lyrén, projektledare för konstruktionen av högskoleprovet vid Umeå universitet.

Stora anordnare av högskoleprovet, såsom Stockholm, Göteborg och Lund hör till de städer med flest skribenter. Umeå hör till de medelstora anordnarna i landet.

Skribenter i Västerbotten imponerar

Umeå universitet ansvarar för alla som skriver högskoleprovet i Västerbotten, och skribenterna i länet har en vana att imponera.

– Överlag presterar de som Umeå universitet är ansvariga för bland de bättre i landet, förklarar Lyrén.

Högskoleprovet skrivs två gånger per år, detta var första tillfället och nästa prov skrivs 21 oktober. Provet består av fem provpass och utgörs av två kvantitativa och två verbala delar, samt ett utprövningspass som fungerar som test till framtida prov. Det sistnämnda räknas inte med i provresultatet.

Jesper Råtts

Redaktionen