Huggormen har vaknat

Jonas Arvidsson har följt samma ormar sedan 2009 och vet exakt när de vaknar och vart de befinner sig – här på Tavelsjöberget i Umeå.
Jonas Arvidsson
Jonas Arvidsson har följt samma ormar sedan 2009 och vet exakt när de vaknar och vart de befinner sig – här på Tavelsjöberget i Umeå.

Efter en lång vintervila har Sveriges kanske mest omtalade orm tittat fram på olika ställen i Umeå. Men du behöver inte vara rädd, ormexperten Jonas Arvidsson spräcker hål på några myter kring huggormen.

Arvidsson är kontaktperson för den herpetologiska föreningen i Umeå och hans stora intresse är just ormar. Han tycker att det är viktigt att spräcka myter såhär års kring huggormen.

– Huggormar är inga mördarmaskiner som attackerar i skogen som många tror. Däremot så vet du aldrig hur du reagerar på ett bett innan du blivit biten, säger han.

Det är inte bara Arvidsson som stött på huggorm. På en skoterstig förra veckan låg det en orm och vilade när Andreas Olofsson vandrade förbi, det skrev VK förra veckan.

Soldyrkare

Huggormarna rör sig i skog och mark och de tycker mycket om att sola sig. Vanliga ställen som ormarna spenderar sin tid på under våren är stensluttningar eller vid kanter av skogar och åkrar.

– Så länge du håller ungefär 1.5 meters avstånd till ormen så är det lugnt berättar Arvidsson.

Myter om huggormar   

Arvidsson har aldrig blivit biten av en orm trots att han som högst ägt 67 ormar samtidigt, däribland skallerormar. Han påpekar att vi inte har särskilt artrika raser i Sverige och att man bör resa till t.ex. Costa Rica eller Australien om man vill stöta på fler farliga ormar.

En vanlig myt som Arvidsson ofta får frågor kring handlar om ormungarna. Många tror att ungarna är giftigare än de fullvuxna huggormarna.

– Ungarnas gift är inte starkare eller giftigare än fullvuxnas. Det kan hända att de bits oftare och kanske inte är lika sparsamma med sitt gift men en vuxens orms gift är mycket farligare, säger han.

Elin Janeröd 

 

Redaktionen