Humor är Kul inviger höstens Kultur på Campus

Ett späckat schema med mycket humor utlovar höstens Kultur på Campus, och först ut på scenen är Tora Larsson och Elvira Lander som samlas under namnet HäK – Humor är Kul. De vill, förutom att underhålla publiken, öppna scenen för fler nyfikna och motarbeta en humorbransch där kvinnor och män behandlas olika.

Humorduon har hittat sin inspiration i ståuppare och sketchmakare så som Absolutely Fabulous, Klungan och Maria Bamford. De beskriver sitt material som en bearbetning av livet, med en humoristisk tvist för att lätta upp livets tyngre kapitel.

– Vad jag skämtar om påverkas av hur jag mår. Mår man dåligt används humorn för att lätta upp situationen. Som ifall man skulle få tre bröllopsinbjudningar på en vecka, då måste man ju bara se det komiska i det. Annars träffar det hårt i ansiktet på en, skrattar Elvira.

– Eftersom att jag nyss blev mamma så är det också tacksamt att skämta om det. Bäbislivet bär med sig mycket kul, berättar Tora med ett leende.

Vill uppmärksamma olikabehandlingen
Tjejerna beskriver stand-up-världen som rätt hård, med en tydlig hierarki där man får kämpa länge för att lyckas klättra i rangordningen.

– Vi vill lyfta möjligheten för fler att våga ta plats på scenen, och vi vill vara ett föredöme för tjejer som vill testa på. Det är väldigt tydligt att kvinnor och män behandlas olika i humorbranschen, förklarar Elvira.

Tora och Elvira vill skapa ett välkomnande klimat för alla som vill testa på humorvärlden, och samtidigt motarbeta branschens olikabehandling av kvinnor och män, som de själva sett.

– Ibland kan man räkna gångerna en kvinna blir avbruten i en podd jämfört med en man, och det går inte att inte se den upprörande skillnaden, berättar Tora.

– Sen får man ofta höra ”men oj ni är ju faktiskt roliga”, no shit Sherlock? Det är därför vi får betalt för att göra det vi gör! Men det är skönt att vi två har varandra som man kan prata med och ventilera ifall man stöter på de som behandlar kvinnor som skit.

Även om de ser ojämlikheten på världens humorscener har de fångats av konstens charm och det faktum att man aldrig riktigt tar ledigt. Framför sig har Elvira ett papper där hon då och då skriver ner några ord.

– Humor är inspirationsbundet, så man är alltid redo att skriva ner något som man snubblar över. Man kan inte sätta sig klockan nio och bara jobba, materialet är något som arbetas fram och filas på. Vi hamstrar material jämt och överallt, förklarar hon.

Projektledaren nöjd med humorn på schemat
Jonas Ericson är projektledare för Kultur på Campus, och han är glad över att de i höst kommer att kunna bjuda på en kulturell bredd med ovanligt många gästande komiker.

Jonas Ericsson
Projektledaren Jonas Ericsson är glad att tjejerna kommer tillbaka till Kultur på Campus.

– De här två tjejerna har ju kört stand-up länge både i Umeå och i Skåne. Vi har haft dem förut och det var skitbra, därför är vi glada över att få ha dem igen.

I år gästas de av en ung kille som heter Fredrik Hermansson som ska köra uppvärmningsakten, så det blir nog ganska späckad lunchunderhållning, förklarar han.

– Tidigare år har vi inte haft så mycket stand-up, normalt är det ju lättast att få tag på duktiga musiker som vill uppträda, men i år blev det som av en slump rätt många inbokade komiker, bland annat Humor är Kul och nyzeeländaren Al Pitcher. 

Cecilia Sandqvist
Sanna Ehnlund

Kalendarium för Kultur på Campus

Humor är Kul (HäK)
När: Torsdag 1 september
Var: Rotundan

 

NorrlandsOperan
Spelar utdrag ur Staden Mahagonnys uppgång och fall
När: Torsdag 15 september
Var: Ljusgården, lärarhuset

 

Fotoutställningen Childmothers av holländske Pieter ten Hoopen
En utställning med unga mammor i fokus
När: Måndag 19 september
Var: Ljusgården

 

Fäboland
Duon Sara Parkman och Samantha Ohlanders föreställning behandlar tiden i fäbodarna, där matriarkatet rådde.
När: Torsdag 6 oktober
Var: Ljusgården

 

Mattias Alkberg
Musiker och författare från Luleå
När: Torsdag 13 oktober
Var: Ljusgården

 

Konstproduktion/vernissage, Sofia Sundberg
Sofia Sundberg kommer enbart av skräp och överblivna ting bygga ett konstverk som ska symbolisera Umeå Universitet
När: Fredag 14 oktober
Var: Universitetsbiblioteket

 

Emma Knyckare och Josefina Johansson
Ståuppkomiker
När: Fredag 21 oktober
Var: Ljusgården

 

Katarina Wennstam, författare
När: Tisdag 8 november
Var: Ljusgården

 

Al Pitcher
Nyzeeländsk ståuppkomiker som gärna driver om den svenska kulturen
När: Onsdag 16 november
Var: Ljusgården

 

Kristina Issa, MADE
När: Fredag 18 november
Var: Ljusgården

 

Nina Björk, författare
När: Torsdag 24 november
Var: Ljusgården/Universitetsbiblioteket

 

Skuggteatern
Korsordsimprovisation
När: Torsdag 8 december
Var: Ljusgården

 

Lucia på Campus
När: Tisdag 13 december
Var: Aula Nordica