Hundratals söker fortfarande bostad

Andra skolveckan är igång. För somliga tredje. Trycket på Umeå studentkårs bostadsförmedling är alltjämt högt.

— Man märker verkligen att det är bostadsbrist, berättar Molly Hoffrén som jobbar på Umeå studentkårs bostadsförmedling Akutrum.

Akutrum arbetar med att hjälpa nya studenter att hitta tillfälligt boende. Hittills under hösten har de hjälpt ett 60-tal personer att hitta boende, men fortfarande är det många som söker.

— Antalet aktiva i kön är nu cirka 150 personer och kön fylls på hela tiden i takt med att vi hittar boende åt folk, säger Molly.

Majoriteten av de förmedlade bostäderna är inneboende hos privatpersoner i hus, men oftast handlar det bara om tillfälliga lösningar.

 — I värsta fall, om vi inte hittar någon hyresvärd letar vi upp vandrarhem, hotell eller camping till de nya studenterna.

Trycket är som högst på höstterminen medan det är betydligt lugnare när vårterminen drar igång. Molly tipsar om att höra på alla möjliga stället för dom som inte fått bostadssituationen löst.

— Först och främst ska man ställa sig i bostadskö hos Bostaden, samt kolla med andra privata fastighetsägare. Sätta annonser i tidningar, kolla Facebook, Blocket och höra med alla möjliga kontakter.