Hyllar musiken från Västerbotten

Genom sin  fiolmusik och egna berättelser hyllar spelmannen Thomas Andersson musik som skapats i hemmen runt om i Västerbotten. ”Detta kallas musikhistoria, he e lite fint.”, säger han.

Andersson framförde Legender  under lunchteatern  på Folkets hus i Umeå den 29/1, som anordnades av Västerbottensteatern, Umeå Teaterförening, Umeå Folkets Hus och ABF.

”Ju ålderdomligare musik desto intressantare.”

Publiken möts av en god stämning och mycket skratt. Legender inleds med att Andersson beskriver naturen i Marsvik, Vilhelmina. Han uppmanar sedan  publiken att stampa  i takt till ”Smoke on the water” på fiol och förklarar att låtens takt är den vanligaste inom folkmusik. Efter det tar berättelserna om spelmän ifrån Västerbotten fart och hyllas genom att Andersson ger deras musik liv igen.

Han berättar i början av föreställningen att Legender syftar till att hylla musik som kommer ifrån byar och kök i Västerbotten. Andersson anser att det största kulturutbytet skett på det här sättet.

– Ju ålderdomligare musik desto intressantare, säger han under föreställningen.

Vill bidra till att rätta till det förflutna 

Föreställningen är full av humor och skratt, men behandlar även tyngre ämnen som rasism. Detta upplever publiken  när Andersson återkommer till sin tidigare föreställning från 1993 Om lappspelmannens sorgeliga död. Denna del av föreställningen handlar om ett mindre lyckat bröllop, där avundsjuka och rasism kostade spelmannen och samen Johannes Renström livet. Han fick ingen ordentlig begravning förklarar Andersson och därför har han startat en insamling för att resa en minnessten för Renström.

Vad tyckte du om föreställningen?

IMG_1373
Berit Nord ”Jag tyckte att föreställningen var fantastisk”

 

 

 

 

 

IMG_1371
Tage Nilsson ”Det är fantastiskt, det sättet han kan berätta. Vilken tradition han bär på och för vidare.”

Angelica Säfvenberg, Desirée Jonsson

Redaktionen