IKSU:s innebandytjejer gör dokumentärfilm

Sofia Joelsson ser fram emot att visa för fansen hur mycket jobb som krävs av en elitidrottare.
Sofia Joelsson ser fram emot att visa för fansen hur mycket jobb som krävs av en elitidrottare.

I lördags släpptes den första delen av Youtube-dokumentärserien ”Vägen Till Globen”. En gång i veckan till och med SM-finaldagen, den 22 april 2017, kommer tittarna få följa med IKSU:s innebandylag  på träningar, matcher och i deras vardag.
– Folk följer ju Paradise Hotel, personer som bara dricker och ligger med varandra. Varför då inte följa oss elitidrottare, som är bättre personer att se upp till? säger IKSU-spelaren Sofia Joelsson.

Det var Nicke Berglund, som driver konceptbyrån Nicke&Nico, som kom på idén att följa IKSU i en mini-dokumentärserie under deras säsong. Berglund säger att målet med dokumentären är att sprida kunskap och intresse om IKSU, till unga tjejer över hela landet.

– IKSU är ett fantastiskt lag och jag inbillar mig att om man lär känna tjejerna bakom matchtröjorna så kan man skapa en relation till dem. Jag tänker att det ska bli som Hammarby. Alla, inte bara de som bor i Stockholm, kan ju heja på de charmiga Söder-killarna, förklarar Berglund.

Han hoppas på att filmerna kan leda till att bredda marknaden för IKSU genom att fler och fler lär känna innebandytjejerna. Hittills har del ett av serien, som publicerades i lördags, fått drygt tusen visningar på Youtube.

– Men vi vill få 50 000 visningar, det är helt rimligt, säger Nicke Berglund.

Alla tittare kan se upp till någon spelare 

IKSU-spelaren Sofia Joelsson tycker att det är roligt att hennes lag uppmärksammas. Hon berättar att det är spelarna själva som kommer filma sin vardag.

– Gör vi någon roligt så filmar vi det. Vi skojar på som vanligt, men det är klart att man tänker sig för litegrann, typ att man inte ska svära så mycket, säger hon och tillägger att hon hoppas att laget ska komma att bli förebilder för unga innebandytjejer.

– Alla i vårt lag är olika, men alla passar att se upp till. Vissa jobbar, andra pluggar, några är sambos, en del är singlar, vissa är heterosexuella, andra lesbiska. Man behöver inte nödvändigtvis bara se upp till den som gör flest mål, utan det kan vara till en person som man gillar för att den är snäll.

Vill visa upp slitet bakom framgångarna 

Förutom spelarnas egna filmer kommer Nicke&Nico filma under IKSU:s träningar och matcher. Joelsson ser inte kamerorna som någonting jobbigt då hon menar att alla i laget är mer eller mindre medievana.

– Det känns kul att få visa hur mycket jobb som ligger bakom att vi är så pass bra som vi är. För det är ju vissa grejer som kanske inte är jätteroliga, som att nöta uppspel eller passningar, som ändå måste göras. Vi lattjar inte på träningarna, vi nöter, säger Sofia Joelsson som inte känner någon press av dokumentärseriens titel ”Vägen Till Globen”.

– Vi är ett topplag och vårt mål är inte bara att ta oss till Globen, utan att vinna i Globen. Vi ser oss som stora favoriter och vi är ett sjukt bra lag på pappret.

Linnea Hellgren