Internationell mässa med klös

Perserkatten Thea med ägare Kristina Englund firar sitt pris som ''Best in Show''
Perserkatten Thea med ägare Kristina Englund firar sitt pris som ''Best in Show''

I helgen arrangerade kattklubben Björkstakatten en internationell kattutställning vid A3 Arena, där över 300 katter från mer än 20 olika raser visades upp för kattentusiaster som rest land och rike runt för att få se de små liven. Det var dock med likgiltiga steg jag entrade sporthallen med hopp om att få en tydligare bild av sattygen jag alltid haft svårt att älska. 

Den påtagliga lukten av kattlåda och det charmlöst  bleka sporthallsljuset var de två första intrycken som slog mig. Även om jag inte lider av en fysisk allergi så försökte kropp och sinne förklara att jag var malplacerad, då jag helt och hållet stelnade till i entrén.  Två yngre killar vinkade över mig till biljettluckan de manövrerade och innan jag hunnit säga ”KATTastrof” stod jag bland ett hav av katter med en kamera i ena handen och ett starkt grepp om stoltheten i den andra.

DSCF8856

                   Foto: Erik Sedin

Det första jag lade märke till var hur alla mattar (samt de få hussar som fanns på plats) var extraordinärt trevliga och tillmötesgående när jag nyfiket lyste med min oerfarenhet. Det andra jag lade märke till var hur söta de små varelserna var (katterna alltså). Tidigare har jag aldrig tittat in i en katts ögon. De har mest strykt omkring och försökt ställa till med oråd, kanske spytt upp en hårboll eller väst till när man försökt att närma sig dem. Det var iallafall en liten Perserkatt döpt till Thea som påbörjade upptiningen av min djupfrysta kattkärlek när våra blickar möttes. Föga förvånande berättade ägare Kristina Englund att Thea kammat hem priset ”Best In Show ” för den orientaliska kategorin under lördagen.DSCF8720

                                                     Blicken från Thea som tinade mitt hjärta. Foto: Erik Sedin

– Vi tar dessa typer av evenemang på stort allvar. Detta är den sjunde mässan vi är på i år, för att sakta men säkert samla på oss certifikat och priser från domarna. Det är väldigt viktigt när vi vill avla fram kattungar, berättar Ronja Urpo som tillsammans med sin mor och katt Tenho rest från Helsingfors.Folk hade olika anledningar till att dyka upp tillsammans med sin katt på mässan just denna dag, men den gemensamma nämnaren var den tävlingsinriktade och prestigefyllda inställningen till sitt kattägande. På dessa internationellt respekterade mässor kan man samla på sig certifikat och prisrosetter som nyttjas som ett kvitto på kvalité vid avling och vidareförsäljning.

KATTTTT                                                                                   Foto: Erik Sedin

Personligen blev jag extra förtjust i ”Head to Head”-tävlingen som anordnades i ishallens västra hörn. Likt en revolverduell från forna vilda västern ställde två kattägare upp sig mitt emot varandra med respektive katt upphöjda som ett gevär. En domare stod i korselden och dömde katternas päls, symmetri och muskelfyllnad innan han krönte en vinnande katt.

DSCF8815

                        Publiken sitter som på nålar när en ”Head to Head”-tävling går av stapeln.

Tiden rann iväg i samma takt som mitt kattförakt, och innan jag visste ordet av var evenemanget slut. Efter att ha lärt mig om ”svartsolid päls med rökeffekt” på bondkatter och för första gången fått se en livs levande nakenkatt kunde inte mässan ses som något annat än en succé. Jag rekommenderar er att verkligen titta in i ett par kattögon. Låt dem få stirra ner i själen på dig och fylla dig med deras lugn. Katter är inte så farliga ändå.

                                                                                                                                                                                   Erik Sedin

Redaktionen