”Jag har fortfarande ont”

Madeleine Myhr, student vid Umeå universitet cyklade omkull när hon var alkoholpåverkad och fick en kraftig spricka i vänster armbåge. Det är bara ett av många fall där alkohol och cyklister lett till en olycka.
– Jag var så chockad efter fallet att jag inte reagerade på att skadorna var så pass allvarliga, berättar Myhr.

En höstnatt i fjol cyklade Madeleine Myhr själv hem från en utekväll märkbart berusad i centrala Umeå. Hon körde snett upp på en trottoarkant och flög över styret.

– Det gjorde väldigt ont när jag ramlade och jag skadade mig ganska svårt. Eftersom klockan var närmare 03.00 var jag ensam på platsen, så ingen kunde hjälpa mig, säger Myhr.

Eftersom Myhr var så pass chockad satte hon sig på sadeln igen och cyklade hem trots de omfattande skadorna.

–Jag åkte hem och la mig i sängen. Sedan vaknade jag dagen därpå och hade blod överallt och kunde inte riktigt röra min arm. Jag insåg att jag skrapat upp mig helt. Min läpp var uppsvälld och jag hade blåmärken överallt så jag åkte till sjukhuset.

Mörkertal
Statens väg- och transportforskningsinstituts Statistik över cyklisters olyckor från 2013 menar att singelolyckor är den vanligaste typen av olycksfall. Hela 78 procent av olyckorna är självförvållade.

Alkohol i kombination med cykelolyckor är förhållandevis låg, enligt undersökningen då bara två procent av olycksorsakerna är rapporterade som alkoholförvållade. Men Statens väg- och transportforskningsinstitut menar att det finns ett mörkertal då promillehalten inte testas på sjukhusen och cyklisternas egna berättelser utesluter information om alkoholpåverkan vid olyckan.

Myhr var nöjd efter sitt besök på sjukhuset eftersom läkaren inte skrev i journalen om hennes alkoholpåverkan. Hon förstår i efterhand att han gjorde fel.

– Läkaren skrev aldrig in något om alkoholpåverkan i min journal. Han sa att det var för att jag skulle slippa problem med min försäkring, berättar Myhr.

Myhr understryker vikten i att inte ta cykeln när alkohol är med i bilden, då det kan vara farligt.

– Det kan kännas lockande för att det går så smidigt, men för att slippa råka ut för en liknande olycka, så tycker jag att alla ska ta bussen istället, tipsar Myhr.

Text: Greta Hansson Vikström och Elin Fellman