Känt svenskt band till Umeå

Den Svenska Björnstammen består av Dan Brännvall, Kim Dahlberg, Petter Frisendahl, Ambjörn Göransson, Mattias Göransson, Klas Isaksson och Åke Olofsson.
Pressbild
Den Svenska Björnstammen består av Dan Brännvall, Kim Dahlberg, Petter Frisendahl, Ambjörn Göransson, Mattias Göransson, Klas Isaksson och Åke Olofsson.

På lördag spelar Den Svenska Björnstammen på Pub Hundra i Umeå.
– Intresset är viktigt och ger energi, säger gruppmedlemmen Åke Olofsson.

Det är flera år sedan musikgruppen sist besökt Umeå – men nu är de tillbaka.

– Det ska bli supertrevligt att komma till Umeå. Vi har varit där förut, men det var typ sju år sen, berättar Olofsson.

Han menar att förväntningarna är höga inför spelningen, då de vet att artisten Cleo ska spela samtidigt på Väven. De känner varandra från förut och han hoppas att folk ska gå på båda evenemangen.

– Vi hoppas att vi ska hinna se henne när vi är där, säger Olofsson.

Låttexterna inspireras av livet

Den Svenska Björnstammen grundades år 2008 och firar därmed sitt 10-årsjubileum i år. Gruppen har inte ännu bestämt hur de ska fira, då det är ett tag kvar tills 10-årsdagen.

– Vi får kanske käka tårta, säger Olofsson.

I mars 2018 kom de ut med två nya låtar, “Bara skog” och “Flying with Luther”. Deras musik är en blandning av modern musik och traditionella folkvisor. Olofsson berättar att melodispråket är klassiskt, folk och sakralt – men i en modern form. Låttexterna inspireras av händelser i livet som gruppen försöker förstå och bearbeta.

– Man gör sitt bästa och så vet man inte riktigt hur det blev till, förklarar Olofsson.

Y
Foto: Privat. Åke Olofsson är en av medlemmarna i Den Svenska Björnstammen.

Den Svenska Björnstammen vill nå ut till alla med sin musik.

– Jag blir alltid glad när det kommer folk på konserterna. Det spelar ingen roll vem det är som lyssnar, jag är jätteglad för alla. Det är en jättestor anledning till att fortsätta, menar Olofsson.

Dokumentärfilm i Norrköping

Den Svenska Björnstammen håller inte enbart på med musik, utan är även verksamma inom bland annat konst och film. Just nu håller de på att filma en dokumentärfilm om en gammal offerplats i Norrköping där de varit. Gruppen är även mitt inne i en flytt.

– Det är flera av oss som flyttat till Göteborg, berättar Olofsson.

I sommar är planen för gruppen att spela runt i Sverige, men Åke Olofsson vill även hinna tillbringa tid på gruppens gemensamma sommarhus i Falköping.

– Jag hoppas det är varmt så man kan bada, säger han.

Ina Degerlund

Redaktionen