Kommunen bemöter uppgifter: Rådhustorget ska inte rivas upp

Umeå Kommun tillbakavisar tidigare uppgifter om att Rådhustorget ska rivas upp igen och menar att detta är grovt missvisande. De säger att det istället handlar om att åtgärda de anmärkningar som bygget har fått vid en första besiktning. Detta ska inte ska påverka det redan försenade torgets tidsplan enligt kommunen.

I ett pressmeddelande på torsdagen förnekade Umeå kommun att rådhustorget skulle byggas om. Uppgifter hade kommit ut om att torgets stenplattor hade spruckit upp och gått sönder vilket skulle resultera att en stor del av torget skulle byggas om. Anledningen till att plattorna har gått sönder är att tunga fordon har kört över plattor som inte var fogade. Enligt Umeå kommun handlar det endast om ett fåtal plattor i närheten av äppellunden. Ett område på 200 kvadratmeter kommer att läggas om och ett femtiotal plattor kommer helt att ersättas. Ombyggnaden kommer att resultera i fem dagars förlorat arbete.

– I så här stora projekt är det varken konstigt eller ovanligt att vissa delar behöver justeras. Det påverkar inte några verksamheter och något kaos kommer det inte att bli. Vi öppnar upp torget allteftersom det blir klart de närmaste veckorna, precis som vi har sagt tidigare, säger Karin Isaksson.

Färdigställandet av torget ligger redan en månad efter tidsplanen med det ska inte finnas någon risk att det kommer bli större förseningar. I slutet av oktober ska resterande del av det nyrenoverade torget besiktigas och först då får kommunen besked om det kommer krävas mer arbete på torget.

Hampus Berglund Svensson, Olle Larsson