Kontraktslösa band får egen festival

Om en vecka drar musikfestivalen ”Unsigned Festival”, en festival för osignade band, igång. Festivalen arrageras av nygrundade Umeå musikförening, som vill belysa svårigheterna för band att komma ut och spela.
— Replokalsdöden brukar det kallas, säger ordföranden Christer Salomonsson.

Det finns många osignade band i Umeå, men enligt Christer Salomonsson är det inte alltid så lätt för dem att synas. Han menar att den största orsaken är att det finns få lokaler att spela i, speciellt då både Scharinska och Guitars försvunnit.

— Det är väldigt jobbigt för band att få komma ut och spela. Då måste man göra någonting. Så då bildade vi Musikföreningen, för att bland annat dra igång festivalen, säger han.

Unsigned Festival är just det, en musikfestival för band utan skivkontrakt, och kommer att hållas under kvällarna den 30/9 och 1/10. Festivalen är en chans för banden att visa upp sig, och intresset för att få göra det är stort.

— Intresset verkar vara väldigt stort. Vi fyllde två dagar utan vidare, och vi hade kunnat spela en vecka i sträck med alla som var intresserade, säger Salomonsson.

Blandad kompott

Enligt Salomonsson är även intresset bland Umeåborna på topp. Anledningen till att man ska ta sig till Stallet i Umestan om en vecka är enligt föreningsordföranden tydlig.

— För det första för att det är bra musik, och mycket olika stilar. Allt från singer-songwriters till tyngsta hårdrocken.

Helgen kommer att innehålla sju akter per kväll, tätt inpå varandra och med tanke på det stora intresset har Salomonsson en hälsning till publiken.

— Det kommer att hända grejer hela tiden, så man bör vara ute i god tid om man inte vill missa något.

Lo Hägerfelth