Körskolor kluvna kring kuggande elever

Höjda krav, nyfikenhet eller en övertro på sig själv? Frågar man körskolorna råder det skilda meningar kring vad som egentligen ligger bakom att allt fler av Umeåborna kuggar körkortsproven.

– Det är högre krav nu. Jag skulle säga att de har höjts med ca 50 procent sedan jag kom in i branschen för 15 år sedan, säger Niklas Persson som är utbildningslärare på Björkstadens trafikskola.

– En konkret skillnad är att miljösapekten idag vägs in i både teoriprovet och uppkörningen. Det blir mer fakta att plugga in samtidigt som det ställer högre krav på det själva körandet.

Han tror att kombinationen av att kraven höjts och att folk har en inställning att skaffa körkort så fort som möjligt som ligger bakom minskningen av andelen godkända elever.

– Det är enkel matte.

En dyr historia
Det finns dock fler möjliga förklaringar. Jasna Nareus, trafikskolechef Centrala Trafikskolan i Umeå, menar att pengar spelar en roll.

– Det är nog en ekonomisk fråga för kunden. Att skaffa körkort är inte billigt.

Även hon nämner en viss ivrighet hos körkortselever att chansa och gå direkt på provet innan man är färdigutbildad. Hon väljer även att belysa en annorlunda aspekt: nyfikheten.

– Det finns säkert de som vill göra provet för att se lite var ribban ligger.

Väljer lätta vägen
Peter Lalander är kontorschef för Trafikverket i Umeå och Örnsköldsvik. Han håller med om det handlar till viss del om att inte vara tillräckligt förberedd.

– Många väljer en enkel och snabb utbildning. Då blir det att man inte klarar proven.

Att kraven på körkortslicens skulle höjts håller han däremot inte med om.

– Manövrering och ecodriving går hand i hand, och manövrering har det alltid ställts krav på.
Problemet ligger alltså inte i proven enligt Lalander, utan hos de som kör upp.

Text: Embla Jernstig, Felix Pettersson och Hanna Kalla

Redaktionen