Kortgräns – rätt eller fel?

Café Humlan i Humanisthuset
Hanna Grimgard
Café Humlan i Humanisthuset

Kortgränsen på Umeå universitet är ett omdiskuterat ämne bland de studerande. Gränsen kan leda till att studenter tvingas lägga sina pengar på sådant som de egentligen inte behöver. Dessutom kan det förstöra studenters budget om de ständigt köper mer än planerat.

I ett alltmer kontantfritt samhälle är vi i dag beroende av att kunna betala med vårt kort.
Enligt Konsumentverket är det inte tillåtet att ta ut en avgift för kortbetalning, alltså kräva att en kund betalar en viss summa för att få betala med kort. Däremot är det lagligt att sätta ett minimibelopp för kortbetalning samt neka kortbetalning.
Som student är ekonomin begränsad, i slutet av månaden finns det inte många slantar kvar.
— Speciellt om studenter blir tvungna att köpa fika för att komma upp i en viss summa när de handlar, säger Ida Aho som studerar på Umeå universitet.

Foto: Hanna Grimgard Café Lindell
Foto: Hanna Grimgard
Café Lindell

Under det senaste året har flera caféer på Umeå universitet tagit bort sina kortgränser, bland annat Café Mitum och Café Lindell. Café Humlan i humanisthuset däremot har kvar sin kortgräns på 20 kronor. I caféet Humlan i Humanisthuset kostar en stor kaffe 17 kronor och en liten 12. För att få köpa en kaffe måste studenterna alltså köpa någonting mer eller en kaffe på kvitto.

Studenten Mathilda Gammelgård berättar för oss att kortgränsen länge varit ett irritationsmoment för henne och hennes klasskompisar. De två studenterna Ida Aho och Maja Hägglund berättar att de ibland slår ihop sina köp för att komma upp i ett belopp över 20 kronor. Även om det för det mesta handlar om några få kronor att lägga till så gör det skillnad i slutet av månaden.

Är du för eller emot kortgräns?

IMG_8731
Hanna Eriksson
Jag är emot. Kortgränsen gör att jag lägger till saker som jag inte tänkte köpa. Det gör det svårt att hålla min budget.

IMG_8733

Malou Vestermark
— Emot. Den känns verkligen onödig. Många gånger gör det att man inte handlar här om man bara ska ha en kaffe.

Elin Janeröd och Hanna Grimgard

Redaktionen